| Autor: redakcja11

Spadek cen artykułów mięsnych w Polsce i UE

Według danych Eurostat, w marcu br., w porównaniu z lutym 2016 r. ceny artykułów mięsnych w krajach Unii Europejskiej spadły o 0,2%.

Spadek cen artykułów mięsnych w Polsce i UE

Jak zauważa FAMU/FAPA najgłębszy ich spadek odnotowano w Słowenii (-1,9%) oraz w Austrii i Danii (po -1,5%). Artykuły mięsne najwięcej podrożały natomiast na Cyprze (+0,7%), a także w Estonii i Luksemburgu (po +0,6%). Roczne kierunki zmian cen mięsa w Polsce były odzwierciedleniem tendencji panującej w UE.
 

Według danych Eurostat, w UE, w trzecim miesiącu tego roku ceny detaliczne artykułów mięsnych obniżyły się w horyzoncie rocznym o 1,3%, podczas gdy przeciętne ceny żywności i napojów bezalkoholowych były na takim samym poziomie jak przed rokiem. Krajami, w których odnotowano najgłębszy spadek cen były Rumunia (-10,5%), głównie ze względu na obniżony VAT na produkty żywnościowe, Węgry (-7,1%) oraz Słowacja (-6,3%).

Z drugiej strony artykuły mięsne w największym stopniu podrożały na Malcie (+2,5%), w Szwecji (+2,1%), Luksemburgu (+1,7%), Austrii (+1,0%), Belgii (+0,9%) oraz we Francji (+0,7%).

 

Eurostat podkreśla,że mięso w Polsce potaniało o 1,9%, czyli w takim samym stopniu jak podał to GUS. Niższy poziom cen artykułów mięsnych w krajach Wspólnoty spowodowany był dużą podażą mięsa wieprzowego, jak również problemami z jego eksportem poza granice Unii (ze względu na ASF), oraz większą produkcją mięsa drobiowego, napędzaną niższymi cenami pasz. 



Tagi:
źródło: