Unia Celna skontroluje polskie mięso

Koniec marca i początek kwietnia to termin wizyty weterynarzy z Unii Celnej, której celem jest kontrola zaawansowania przygotowań do eksportu mięsa i jego produktów do Rosji, Kazachstanu oraz Białorusi.

Unia Celna skontroluje polskie mięso
Jakiś czas temu chińscy inspektorzy skontrolowali stan sanitarno-weterynaryjny naszych mięsnych zakładów. Zdecydowana większość sprawdzonych przedsiębiorstw uzyskała pozytywną opinię. Niemniej jednak na oficjalna decyzję należy jeszcze trochę poczekać.
 
Jednakże branża mięsna szykuje się do następnej kontroli, które pozwolą na otwarcie nowych rynków zbytu.
 
Według wstępnych danych, po otwarciu rosyjskich i koreańskich granic, w okresie od stycznia do września zeszłego roku eksport wieprzowiny zwiększył się o prawie 33 procent wynosząc przy tym 228 tysięcy ton.
 
Aktualnie trwają negocjacje zarówno z Indonezją jak i z Japonią.


Tagi:
źródło: