Zagraniczny handel mięsem

Przychody ze sprzedaży zagranicznej mięsa, przetworów, żywca i tłuszczów zwierzęcych mają największy, bo 20% udział w polskim eksporcie rolno-spożywczym.

Zagraniczny handel mięsem
W okresie styczeń-lipiec 2024 r. wartość wysyłki mięsa, przetworów mięsnych, tłuszczów i żywca osiągnęła 6,1 mld EUR i była większa o 4% niż przed rokiem.

Ponad połowę, tj. 51% przychodów w grupie produktów mięsnych generowała sprzedaż zagraniczna produktów drobiowych. W okresie styczeń–lipiec 2024 r. z Polski wywieziono 1,3 mln ton mięsa, przetworów i żywca drobiowego, a więc więcej o 9% niż w porównywalnym okresie 2023 r., a przychody z tego tytułu zwiększyły się o 4% r/r do 3,1 mld EUR. Jednocześnie do Polski zaimportowano 106 tys. ton drobiu, czyli mniej o 14,5% niż przed rokiem.

Wolumen eksportu produktów wołowych i cielęcych z Polski w pierwszych siedmiu miesiącach 2024 r. zwiększył się o 5% do 319 tys. ton, a przychody – o 4% do 1,5 mld EUR. Większy niż przed rokiem był również przywóz asortymentu wołowego i cielęcego o 8% r/r, który wyniósł 40,3 tys. ton, a wydatki z tego tytułu wzrosły o 10% do 189 mln EUR.

Mięsa, przetworów i tłuszczów wieprzowych oraz żywca wyeksportowano 361 tys. ton, a więc więcej o 7% niż w analogicznym okresie 2023 r., a wartość eksportu tego asortymentu osiągnęła blisko 1,2 mld EUR, tj. wzrosła o 5% r/r.

Od stycznia do końca lipca 2024 r. do Polski sprowadzono 542 tys. ton produktów wieprzowych, tj. więcej o 1% niż przed rokiem za 1,7 mld EUR. Wartość zaimportowanych produktów wieprzowych była większa o 4% niż w tym samym okresie 2023 r. Około 299 mln EUR wyniosły przychody z eksportu pozostałych gatunków mięs, przetworów i żywca.


Tagi:
źródło: