| Autor: redakcja1

Żywiec, mięso i przetwory mięsne

W strukturze towarowej polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych najbardziej liczącą się pozycję pod kątem wartości zajmował żywiec, mięso i jego przetwory.

Żywiec, mięso i przetwory mięsne
W okresie dziecięciu miesięcy 2020 r. przychody otrzymane ze sprzedaży zagranicznej tej grupy towarowej były o 3% mniejsze niż rok wcześniej i wyniosły 5,3 mld EUR, stanowiąc 19% wartości całego polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych. Największy udział w wartości eksportu tej grupy towarowej miało mięso drobiowe z 37%, przetwory mięsne z 25%, mięso wołowe z 22% i mięso wieprzowe z 12%. Eksport zwierząt żywych stanowił wartościowo 2%, a pozostałych gatunków mięs – 1% wysyłki produktów mięsnych.
 
W okresie styczeń–październik 2020 r. za granicę wywieziono 1,2 mln ton mięsa drobiowego, a więc o 0,4% więcej niż przed rokiem. Przychody uzyskane ze sprzedaży tego asortymentu wyniosły blisko 2 mld EUR i były o 9,5% mniejsze. Najważniejszymi odbiorcami mięsa drobiowego z Polski były kraje UE z 73% udziału w eksporcie i 901 tys. ton, m.in. Niemcy z 205 tys. ton i 17%, Wielka Brytania z 111 tys. ton i 9%, Niderlandy z 104 tys. ton i 8%, Francja z 86 tys. ton i 7% oraz Czechy z 69 tys. ton i 6%, a spoza UE: Ukraina z 72 tys. ton i 6%, Ghana z 47 tys. ton i 4% oraz Kongo Demokratyczna Republika i Hongkong - odpowiednio 30 tys. ton i 29 tys. ton – po 2%.
 
Z Polski w omawianym czasie wywieziono 316 tys. ton mięsa wołowego, czyli o 2% mniej niż przed rokiem, przede wszystkim do krajów UE - 92%. Przychody uzyskane z tego tytułu uległy redukcji o 2% do 1,1 mld EUR. Unijnymi odbiorcami tego asortymentu z Polski były m.in.: Włochy z 68 tys. ton i 21%, Niemcy i 56 tys. ton i 18%, Niderlandy z 35 tys. ton i 11%, Hiszpania z 23 tys. ton i 7% oraz Francja z 19 tys. ton i 6% i Wielka Brytania z 15 tys. ton i 5%, a spoza UE – głównie Izrael z 10 tys. ton i 3%. Nieznaczne ilości dostarczano również do Hongkongu i Japonii - w obu przypadkach – po 1% udziału.
 
Za granicę w okresie dziesięciu miesięcy 2020 r. sprzedano również 319 tys. ton mięsa wieprzowego o 16% mniej niż przed rokiem, a więc o wartości 651 mln EUR, czyli mniej o 7%. Mięso wieprzowe wywożono głównie do krajów UE - 72%, m.in.: do Niemiec - 36 tys. ton i 11%, na Słowację oraz do Włoch - odpowiednio 26 tys. ton i 24 tys. ton – po 8% i Czech - 23,5 tys. ton i 7%. Odbiorcami spoza UE były m.in.: Wietnam z 18 tys. ton i 6%), a także USA i Hongkong - odpowiednio 17 tys. ton i 16 tys. ton – po 5%.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!