Żywienie bydła mlecznego produktami pochodzenia rzepakowego

Śruta rzepakowa to najważniejsze krajowe źródło białka paszowego. Jego dostępność determinują dwa prozaiczne, acz kluczowe elementy tzn. podaż rzepaku oraz przerób nasion w Polsce.

Żywienie bydła mlecznego produktami pochodzenia rzepakowego
W przypadku tego pierwszego mamy w ostatnich latach ponownie, i to dosyć wyraźnie, zaznaczoną tendencję wzrostową, za którą naturalnie podążają przetwórcy skupieniu w Polskim Stowarzyszeniu Producentów Oleju. Dobre zbiory rzepaku szczególnie w ostatnich dwóch latach, jak również rekordowy przerób tłoczni zrzeszonych w PSPO w sezonie 2020/2021, skłaniają ponownie do rzetelnego podjęcia tematu wykorzystania śruty rzepakowej w rodzimej hodowli, w szczególności tam, gdzie bariery jej zastosowania często znacznie wykraczają ponad realia praktyczne. A tak w jest zwłaszcza w przypadku przeżuwaczy.

Z uwagi na istotę ekonomiczną oraz skalę produkcji krajowej szczególnego znaczenia w efektywnym zagospodarowaniu krajowych pasz rzepakowych nabiera stosowanie ich w skarmianiu bydła. Podkreślenia wymaga fakt, za opiniami ekspertów, że poekstrakcyjna śruta rzepakowa w żywieniu krów mlecznych jest pełnowartościowym substytutem śruty sojowej.  

Niniejsza publikacja, którą mogliśmy zrealizować ze środków Funduszu Promocji Roślin Oleistych i we współpracy z uznanymi autorytetami w zakresie żywienia krów i produkcji mleka, jest zbiorem artykułów eksperckich, które – powstając całkowicie niezależnie od siebie – tworzą merytorycznie spójną całość potwierdzając jednolicie powyższą tezę.


Tagi:
źródło: