Indeks cen cukru
Niemal 9% obniżka cen cukru, tj. druga po sześciu z rzędu wzrostach w skali miesięcznej do najwyższej wartości od kwietnia 2012 roku w dalszym ciągu jest przede wszystkim odzwierciedleniem osłabienia waluty brazylijskiej (Real) w stosunku do dolara amerykańskiego, co pobudza eksport cukru z Brazylii, która jest największym producentem i eksporterem tego produktu. Doniesienia o wyższych niż się spodziewano zbiorach w Centre South - głównym regionie produkcji cukru w Brazylii, przyczyniają się do nasilenia spadków cen. Ogólnie jednak, indeks cen cukru FAO w całym 2016 roku osiągnął średnią wartość 255,9 punktu, czyli o 34,2% wyższą niż w 2015 roku.
Indeks cen olejow roślinnych
4,2% zwyżka cen olejów roślinnych do wartości najwyższej od lipca 2014 roku, nastąpiła przede wszystkim na skutek wzrostu cen oleju palmowego i sojowego. W przypadku oleju palmowego, niskie poziomy zapasów globalnych i osłabienie podaży nadal przyczyniają się do wzrostu cen, podczas gdy ceny oleju sojowego umocniły się w wyniku niesprzyjających warunków pogodowych w Argentynie oraz przez rosnące zainteresowanie wykorzystaniem tego oleju do produkcji biopaliw w USA, Brazylii i Argentynie.
Indeks cen zbóż
Indeks cen zbóż zwiększył się o 0,5% w porównaniu do poprzedniego miesiąca. Wciąż był znacznie mniejszy niż przed rokiem. Zwyżka w skali miesięcznej związana jest m.in. ze wzrostem cen ryżu na skutek wprowadzonego w Tajlandii mechanizmu interwencyjnego oraz ze wzmożonym popytem globalnym na dostawy z Pakistanu.
W ubiegłym miesiącu zwyżkowały również ceny kukurydzy – przede wszystkim na skutek obaw związanych z nieprzyjazną pogodą w głównych regionach produkcji, podczas gdy popyt pozostawał silny. W grudniu 2016 r. zniżkowały natomiast ceny pszenicy. Ma to związek z większymi niż się spodziewano szacunkami produkcji w Australii, Kanadzie, Rosji, a także z dobrymi perspektywami zbiorów w Argentynie.
Indeks cen mięs
Indeks cen mięs był w grudniu 2016 na poziomie o 1,1% mniejszym niż przed miesiącem. Najbardziej dynamiczne spadki odnosiły się do cen mięsa owczego i wołowego, podczas gdy ceny wieprzowiny i drobiu odnotowały minimalne zniżki.