| Autor: redakcja1

Trwa FERMA Bydła, Świń i Drobiu

Właśnie trwają XX Międzynarodowe Targi FERMA Bydła oraz XXIII Międzynarodowe Targów FERMA Świń i Drobiu i zakończą się w niedzielę 16 lutego bieżącego roku, a Łódź ponownie na ten czas staje się miejscem spotkań ekspertów ds. zwierzęcej produkcji w Hali EXPO i MOSiR.

Trwa FERMA Bydła, Świń i Drobiu

FORUM HODOWLI BYDŁA 
– PRODUKCJI MLEKA I ŻYWCA WOŁOWEGO

Piątek 14.02.2020

SALA A

MODERATOR: prof. dr hab. Zygmunt Kowalski
11:00 – 11:45
prof. dr hab. Zygmunt Kowalski – UR Kraków
Krowa, a zmiany klimatyczne 
11:45 – 12:30
prof. dr hab. Małgorzata Schumacher-Strabel – UP Poznań
Metanogeneza w żwaczu i sposoby jej ograniczania
12:30 – 13:15
prof. dr hab. Piotr Micek – UR Kraków
Ziarno żyta jako substytut ziarna kukurydzy w żywieniu krów mlecznych
13:15 – 14:00
Wojciech Stryburski – Agrointegracja CDR Poznań
Poprawa efektywności produkcji bydła opasowego poprzez innowacyjne technologie produkcji wysokojakościowej paszy z międzyplonu

SALA B

MODERATOR: prof. dr hab. Krzysztof Rypuła
11:00 – 11:45
prof. dr hab. Krzysztof Rypuła – UP Wrocław
Wykorzystywanie mleka w kontroli chorób zakaźnych bydła – dziś i jutro            
11:45 – 12:30
Wojciech Ptak
Mastitis zakaźne czy środowiskowe – jak ograniczyć jego wpływ na jakość mleka
12:30 – 13:00
Marcin Dereń – HYPERIN
Kompendium prawidłowego mycia, konserwacji i dezynfekcji maszyn rolniczych
13:00 – 13:30
Stanisław Jamka – Agrolok Sp. z o.o.
Żywienie jako filar postępu genetycznego w stadach krów mlecznych
13:30 – 14:00
Holger Kruse – Holm & Laue GmbH & Co. KG
Żywieniowe potrzeby cieląt realizowane z użyciem automatycznych systemów karmienia

SALA C

MODERATOR: Jacek Zarzecki – Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
12:30 – 13:00
dr hab. Andrzej Łozicki
Żywienie bydła mięsnego            
13:00 – 13:30
lek. wet. Wojciech Wójcik
Profilaktyka weterynaryjna w stadach bydła mięsnego
13:30 – 14:00
Panel dyskusyjny – Moderator: Janusz Piotrowski – Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Jaka jest przyszłości produkcji bydła mięsnego w Polsce – szanse i zagrożenia?

Sobota 15.02.2020

SALA A

MODERATOR: prof. dr Krzysztof Słoniewski, PFHBiPM
11:00 – 11:30
Joanna Kwaśniewska, PFHBiPM
Program “Stado OnLine” w zarządzaniu stadem krów mlecznych
11:30 – 12:00
dr Krzysztof Słoniewski, PFHBiPM
RA STADO i WW PRÓBA – ulepszone raporty z oceny krów mlecznych
12:00 – 12:30
Krystian Korytkowski, PFHBiPM
Jak skuteczniej podejmować decyzje hodowlane w oparciu o informacje dostarczane przez PFHBIPM
12:30 – 13:00
dr Katarzyna Rzewuska, PFHBiPM
Maksymalizacja zysków dzięki wykorzystaniu Indeksu Ekonomicznego


Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: