| Autor: redakcja1

I wiesz, co jesz - wieprzowina (cz. 2)

Zapraszamy do zapoznania się z drugą częścią naszych kulinarnych opowieści poświęconych wieprzowinie.

I wiesz, co jesz - wieprzowina (cz. 2)
Gulasz z łopatki
 
Składniki:
  • 60-80 dkg łopatki wieprzowej
  • 1 czubata łyżka słoniny (wcześniej podsmażonej) lub 5 dkg smalcu
  • 2 duże cebule
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
 
Cebulę pokroić w kostkę lub w ćwierć krążki, a mięso z łopatki w 2 cm kostkę. Następnie w głębokim naczyniu rozgrzać tłuszcz i dodać mięso. Smażyć do uzyskania złocistego koloru, pod koniec dodać cebulę i zeszklić ją z mięsem. W momencie otrzymania złotej barwy cebuli dodać gorącej wody aż zostanie mięso przykryte oraz dodać liść laurowy i ziele angielskie. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać i przykryć naczynie pokrywką, by pozostała jedynie szczelina. Dusić przez 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając uzupełniać nadmiar wyparowanej wody. Podawać z kaszą jęczmienną lub gryczaną.

Karkówka z grilla
 
Składniki:
  • 50 ml białej wódki
  • 20-30 ml oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki ulubionej przyprawy, a najlepiej mieszanki przypraw: może być domowa lub jakaś gotowa/kupna
  • 8-10 sporych kotletów z karkówki (mięso dobre, nieprzerośnięte)
Przygotowanie:
 
Do naczynia wlać wódkę, olej, musztardę, przyprawy i dokładnie wymieszać. Karkówkę pokroić w około 2 cm plastry. Mięso rozbić lekko tłuczkiem oraz naciąć lekko nożem by lepiej się zamarynowało. Plastry natrzeć marynatą, włożyć do naczynia, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin. Tak przygotowane mięso ułożyć na grillu. Gotowe można podawać z chlebem, warzywami czy sałatką.
 
Orientalne nóżki wieprzowe
 
Składniki:
  • 2 nóżki wieprzowe
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 0,5 łyżeczki kolendry
  • pół główki czosnku
Przygotowanie:
 
Nóżki wieprzowe dokładnie umyć i oczyścić z ewentualnej szczeciny opalając. Włożyć do garnka, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu przez około 2 godziny. Następnie należy obrać marchew i pietruszkę dodać do wywaru i gotować przez kolejne 30 minut. Wyciągnąć mięso, warzywa i drobno pokroić. Ułożyć w małych naczyniach i zalać wywarem. Po wystygnięciu przechowywać w lodówce.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: