| Autor: redakcja1

I wiesz, co jesz - wieprzowina (cz. 2)

Zapraszamy do zapoznania się z drugą częścią naszych kulinarnych opowieści poświęconych wieprzowinie.

I wiesz, co jesz - wieprzowina (cz. 2)
Wątróbka wieprzowa w sosie
 
Składniki:
  • 60 dag wątroby wieprzowej
  • 2 cebule
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • smalec do smażenia
  • sól,pieprz, vegeta
  • mąka do opruszenia wątroby
  • 1 kostka rosołowa
  • 1-2 ząbki czosnku
Przygotowanie:

Wątrobę umyć, pokroić w paski i opruszyć mąką i podsmażyć na patelni. Po usmażeniu przełożyć na talerz. Cebulę pokroić w grubszą kostkę i podsmażyć na tłuszczu, na którym wcześniej smażyliśmy wątróbkę. Gdy cebula zmięknie należy dodać usmażone podroby i razem wszystko podgrzać. Następnie Kostkę rosołowa rozpuścić w 1/2 szklanki wody i wlać na patelnie, gotować 1-2 min. Potem śmietanę i musztardę wymieszać w naczyniu i dodać wyciśnięty czosnek. Wszystko wymieszać i dusić na małym ogniu 5 minut. Pod koniec duszenia dodać przyprawy. Można podawać z ziemniakami, makaronem lub po prostu z chlebem.


Zupa ogonowa
 
Składniki:
  • około 0,5 kg ogonów wieprzowych
  • 2 grzyby suszone
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 seler
  • koncentrat pomidorowy
  • papryka mielona
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz ziarnisty
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • ewentualnie łyżka mąki i masła na zasmażkę
Przygotowanie:
 
Grzyby namoczyć i pokroić. Następnie ogony pozbawić tłuszczu, podzielić na porcje i ugotować z solą, pieprzem, zielem angielskim oraz liściem laurowym. Dodać przygotowane grzyby grzyby. Kiedy mięso będzie już miękkie, należy wyjąć je z wywaru, obierać z kości i pokroić na kawałki.
 
Cebulę pokroić w małą kostkę, marchew w plasterki, seler może być starty na grubej tarce. Potem trzeba to wszystko usmażyć na maśle. Dodać mięso i usmażone warzywa do wywaru, zaprawić to koncentratem pomidorowym albo zasmażką. Doprawić do smaku solą i papryką. Można podawać z makaronem lub grzankami, posypane natką pietruszki.

Żeberka w miodzie
 
Składniki:
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wódki
  • 1/2 łyżki musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • kilka kropel sosu chili
Przygotowanie:

Mięso należy najpierw wrzucić na 3 minuty do wrzątku, a następnie opłukać pod zimną wodą. Dzięki temu żeberka zachowają soczystość. Następnie wymieszać ze sobą miód, ocet winny, sos sojowy, wódkę, musztardę, czosnek, mąkę ziemniaczaną, sos chili. Połową tak przyrządzonej marynaty, zalać żeberka i odstawić pod przykryciem do lodówki. Po około godzinie wyjąc żeberka i podsmażyć na patelni. Tak przygotowane mięso wyłożyć na blachę lub ułożyć na ruszcie i piec jeszcze przez 20 minut w temperaturze 190 stopni. Od czasu do czasu przewracać kawałki mięsa i smarować pozostałą częścią marynaty. Można podawać z ziemniakami lub z chlebem.

Czytaj także: I wiesz, co jesz - wieprzowina (cz.1)



Tagi:
źródło: