| Autor: redakcja1

Analiza i przyczyny spadku pogłowia trzody chlewnej w Polsce

W czerwcu 2016 r. pogłowie trzody wyniosło 10 239 tys. sztuk i było o 12%, a więc to o 1 400,4 tys. sztuk mniejsze niż w czerwcu 2015 r. Pogłowie prosiąt zmalało o 11,%, warchlaków o 9,4%, trzody na chów o wadze 50 kg i więcej o 15,9%, w tym loch prośnych 14,5%. Pogłowie trzody na ubój o wadze 50 kg i więcej zmniejszyło się w tym okresie o 13,4%. Jest to dalszy bardzo głęboki spadek, zwłaszcza w stosunku do loch prośnych.

Analiza i przyczyny spadku pogłowia trzody chlewnej w Polsce
Na skutek mniejszej stopy obniżki pogłowia udział tego sektora w ogólnym pogłowiu zwiększył się z 19,1% w czerwcu 2015 r. do 21,5% w czerwcu 2016 r. W gospodarstwach sektora publicznego pogłowie trzody obniżyło się o 27,9%, a jego udział w pogłowiu krajowym zmalał do zaledwie 0,4%.
 
Spadek pogłowia trzody dotyczył wszystkich województw, ale w pięciu spadek pogłowia był większy od przeciętnego. Były to województwa: kujawsko-pomorskie o 13,9%, podlaskie o 14,9%, opolskie o 15,2%, wielkopolskie o 15,4% oraz warmińsko-mazurskie o 18,7%. W woj. podlaskim obniżka pogłowia związana była prawdopodobnie nie tylko z pogorszeniem rentowności chowu, ale także z chorobą ASF.
 
Jest to bowiem województwo najbardziej dotknięte tym problemem, gdyż na jego terytorium znajduje się najwięcej ognisk choroby, a prawie całe województwo zaliczone zostało do jednej z trzech stref, tj. zagrożenia, obszaru objętego ograniczeniami lub do obszaru ochronnego. Dlatego większy od średniego spadek pogłowia w tym województwie nie budzi zdziwienia.
 
Niepokoić musi natomiast stosunkowo wysoka stopa zniżki pogłowia w woj. wielkopolskim, stanowiącym „trzodowe zagłębie” Polski. W ocenie Danuty Zawadzkiej, przyczyną tego mogła być jeszcze niższa opłacalność chowu niż w innych częściach Polski, gdyż z uwagi na wysoką podaż, ceny w tym rejonie były mniejsze niż średnio w kraju o ok. 2%. Relatywnie spory spadek pogłowia w woj. wielkopolskim spowodował, że udział tego województwa w krajowym pogłowiu trzody zmniejszył się z 36,2% w czerwcu 2015 r. do 34,8%.

Ceny wieprzowiny

Od maja 2016 r. ceny trzody w Polsce są większe niż rok wcześniej. Początkowo stopa ich zwyżki wynosiła kilka procent, ale w lipcu i w sierpniu zwiększyła się do 20%. We wrześniu cena skupu żywca wieprzowego wyniosła 5,40 zł/kg i była o 17% wyższa niż rok wcześniej.
 
Wzrost cen poprawia opłacalność chowu. We wrześniu stosunek cen trzoda:żyto wynosiła 1:9,3, a trzoda:jęczmień 1:10,8. Są to bardzo korzystne relacje, które powinny prowadzić do obniżenia stopy spadku pogłowia w grudniu 2016 r. i w czerwcu 2017 r, tym bardziej, że zwyżkowy trend cen trzody potrwa co najmniej do połowy 2017 r. Jedyną przeszkodą w tym zakresie może być wzmożony rozwój choroby ASF.


Tagi:
źródło: