| Autor: redakcja1

Wzrosły ceny większości zbóż w skupie. Potaniała jednak pszenica konsumpcyjna

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 18 do 25 października 2015 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano wzrost cen ośmiu z jedenastu gatunków zbóż poddanych monitoringowi.

Wzrosły ceny większości zbóż w skupie. Potaniała jednak pszenica konsumpcyjna

Ceny zbóż w punktach skupu

Zboże

Rodzaj
ziarna

Cena
[zł/tona]

Zmiana ceny w skali tygodnia [%]

Strukt. obrot.
[%]

 

 

25.10.2015

18.10.2015

 

25.10.2015

18.10.2015

Pszenica

k.

665

688

-3,4

39,8

39,6

 

p.

674

670

0,6

23,4

19,4

Żyto

k.

530

519

2,0

2,2

1,5

 

p.

519

515

0,6

1,1

0,7

Jęczmień

k.

572

574

-0,3

0,2

0,2

 

p.

594

593

0,3

1,8

1,3

 

b.

670

678

-1,2

3,5

3,8

Kukurydza

p.

653

650

0,5

21,5

28,3

Owies

k.

522

518

0,8

0,3

0,5

 

p.

508

481

5,7

0,1

0,1

Pszenżyto

p.

577

574

0,5

6,0

4,6

k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane

Notowania zbóż
 
Wzrost cen zbóż
 

Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do owsa (oba rodzaje), żyta (oba rodzaje), pszenicy paszowej, kukurydzy, pszenżyta i jęczmienia paszowego. W ujęciu procentowym największy wzrost cechował owies paszowy, który podrożał o 5,7% do 508 zł/t. W mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny żyta konsumpcyjnego - o 2%, owsa konsumpcyjnego - o 0,8%, żyta paszowego - o 0,6%, pszenicy paszowej – o 0,6%, kukurydzy – o 0,5%, pszenżyta - o 0,5% i jęczmienia paszowego - o 0,3%.


Spadek cen zbóż
 

W tym samym czasie spadkowi uległy ceny pszenicy konsumpcyjnej, jęczmienia browarnianego i konsumpcyjnego. Przy czym, najbardziej znaczące zniżki były związane z pszenicą konsumpcyjną, której cena zmalała o 3,4% do 665 zł/t. W mniejszym stopniu potaniała natomiast jęczmień browarniany (-1,2%) i jęczmień konsumpcyjny (-0,3%).


Ceny zbóż - czytaj więcej

W strukturze obrotu zbożami, w dniu 25 października 2015 r., największe znaczenie miała pszenica konsumpcyjna i paszowa odpowiednio: 39,8% i 23,4% (razem 63,2%), trzecie miejsce w tym zestawieniu zajęła natomiast kukurydza – 21,5%.

 



Tagi:
źródło: