| Autor: redakcja1

Ceny zbóż w skupie (30.08.2015)

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 23 do 30 sierpnia 2015 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano wzrost cen ośmiu z jedenastu gatunków zbóż poddanych monitoringowi.

Ceny zbóż w skupie (30.08.2015)

Ceny zbóż w punktach skupu

Zboże

Rodzaj
ziarna

Cena
[zł/tona]

Zmiana ceny w skali tygodnia [%]

Strukt. obrot.
[%]

 

 

30.08.2015

23.08.2015

 

30.08.2015

23.08.2015

Pszenica

k.

661

664

-0,6

38,0

41,6

 

p.

664

657

1,1

18,9

17,3

Żyto

k.

501

503

-0,4

2,8

5,0

 

p.

527

524

0,7

3,5

2,1

Jęczmień

k.

559

559

0,1

0,8

1,1

 

p.

572

587

-2,7

2,6

5,6

 

b.

685

679

0,9

14,4

10,5

Kukurydza

p.

678

660

2,7

5,5

4,3

Owies

k.

505

493

2,4

0,9

2,6

 

p.

453

447

1,4

0,8

0,9

Pszenżyto

p.

550

542

1,5

12,0

9,0

k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane


Notowania zbóż
 

Wzrost cen zbóż


Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do kukurydzy, owsa (oba rodzaje), żyta paszowego, jęczmienia browarnianego i konsumpcyjnego, pszenicy paszowej i pszenżyta. W ujęciu procentowym największy wzrost - powyżej 2% - cechował kukurydzę i owies konsumpcyjny, które podrożały o 2,7% i 2,4%, do odpowiednio: 678 zł/t i 505 zł/t. W mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny pszenżyta - o 1,5%, owsa paszowego - o 1,4%, pszenicy paszowej - o 1,1%, jęczmienia browarnianego – o 0,9%, żyta paszowego – o 0,7% i jęczmienia konsumpcyjnego - o 0,1%.


Spadek cen zbóż


W tym samym czasie spadkowi uległy ceny jęczmienia paszowego, pszenicy konsumpcyjnej i żyta konsumpcyjnego. Przy czym, najbardziej znaczące zniżki były związane z jęczmieniem paszowym, którego cena zmalała o ponad 2% do 572 zł/t. W mniejszym stopniu potaniała natomiast pszenica konsumpcyjna (-0,6%) i żyto konsumpcyjne (-0,4%).

Ceny zbóż - czytaj więcej

W strukturze obrotu zbożami, w dniu 30 sierpnia 2015 r., największe znaczenie miała pszenica, odpowiednio konsumpcyjna i paszowa: 38% i 18,9% (razem 56,9%), trzecie miejsce w tym zestawieniu zajął natomiast jęczmień browarniany – 14,4%, a czwarte pszenżyto - 12%.



Tagi:
źródło: