| Autor: redakcja1

Wzrosły ceny większości zbóż. Pszenica konsumpcyjna znów jednak potaniała

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 26 czerwca do 3 lipca 2016 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano wzrost cen większości zbóż poddanych monitoringowi w ZSRIR.

Wzrosły ceny większości zbóż. Pszenica konsumpcyjna znów jednak potaniała
Zwyżki cen zbóż

Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do jęczmienia browarnianego i konsumpcyjnego, owsa paszowego, żyta (oba rodzaje), kukurydzy i pszenicy paszowej. W ujęciu procentowym największy wzrost cechował jęczmień browarniany, który podrożał o 4,8% do 723 zł/t. W mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny owsa paszowego o 1,4% do 565 zł/t. Kolejne zwyżki były związane z żytem konsumpcyjnym o 1,4% do 532 zł/t i paszowym o 0,9% do 533 zł/t, jęczmieniem konsumpcyjnym o 0,5% do 589 zł/t, pszenicą paszową o 0,1% do 665 zł/t oraz kukurydzą o - 0,1% do 713 zł/t.

Spadek cen zbóż
 
W okresie od 26 czerwca do 3 lipca br. w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż największemu spadkowi uległa cena
jęczmienia paszowego - o 1,6% do 592 zł/t. Poza tym, odnotowano zniżki w obrębie
owsa konsumpcyjnego - o 1,3% do 567 zł/t i pszenicy konsumpcyjnej - o 1,4% do 646 zł/t - która znów wyceniana jest poniżej 650 zł/t, a także pszenżyta o 0,9% do 590 zł/t.

Ceny zbóż w punktach skupu

 
Zboże
Rodzaj
ziarna
Cena
[zł/tona]
Tygodniowa
zmiana
ceny [%]
Strukt. obrot.
[%]

 

 
3.07.2016
26.06.2016

 
3.07.2016
26.06.2016
Pszenica
k.
646
655
-1,4
29,2
35,5

 
p.
665
664
0,1
46,6
43,1
Żyto
k.
532
524
1,4
2,5
1,6

 
p.
533
528
0,9
0,2
0,4
Jęczmień
k.
589
586
0,5
0,2
0,1

 
p.
592
601
-1,6
2,8
2,0

 
b.
723
690
4,8
2,5
1,0
Kukurydza
p.
713
712
0,1
12
13,2
Owies
k.
567
575
-1,3
0,2
0,1

 
p.
565
558
1,4
0,2
0
Pszenżyto
p.
590
595
-0,9
3,7
2,9
k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane
 
Struktura obrotu zbożami

W strukturze obrotu zbożami, w dniu 3 lipca 2016 r., zdecydowanie największe znaczenie miała pszenica paszowa i konsumpcyjna odpowiednio: 46,6% i 29,2%. Na trzecim miejscu znalazła się natomiast kukurydza - 12%.


Tagi:
źródło: