| Autor: redakcja1

Spadek cen skupu większości zbóż (31.01.2016)

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 24 do 31 stycznia 2016 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano spadek cen dziewięciu z jedenastu gatunków zbóż poddanych monitoringowi w ZSRIR.

Spadek cen skupu większości zbóż (31.01.2016)
Jęczmień

Ceny zbóż w punktach skupu

Surowiec

Rodzaj
ziarna

Cena
[zł/tona]

Tygodn. zmiana ceny [%]

Strukt. obrot. [%]

 

 

2016.01.31

2016.01.24

 

2016.01.31

2016.01.24

Pszenica

k.

678

682

-0,5

48,0

49,7

 

p.

693

695

-0,2

30,4

29,2

Żyto

k.

536

537

-0,2

3,3

3,3

 

p.

546

533

2,5

0,7

0,2

Jęczmień

k.

588

613

-4,0

0,2

0,7

 

p.

609

613

-0,7

1,8

1,7

 

b.

726

733

-1,0

1,9

1,8

Kukurydza

p.

693

699

-0,8

7,4

6,7

Owies

k.

559

549

1,9

0,2

0,3

 

p.

560

567

-1,2

0,1

0,2

Pszenżyto

p.

603

606

-0,5

5,9

6,2

k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane

Notowania zbóż
 
Zwyżki cen zbóż
 

Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano jedynie w odniesieniu do żyta paszowego i owsa konsumpcyjnego. W ujęciu procentowym większy wzrost cechował żyto paszowe, które podrożało o 2,5% do 546 zł/t. W mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny owsa konsumpcyjnego - o 1,9% do 559 zł/t.


Spadek cen zbóż
 

W tym samym czasie spadkowi uległy jęczmienia (wszystkie rodzaje), owsa paszowego, kukurydzy, pszenżyta, pszenicy (oba rodzaje) i żyta konsumpcyjnego. Najbardziej znaczące zniżki były związane z jęczmieniem konsumpcyjnym, którego cena zmalała o 4% do 588 zł/t. W mniejszym stopniu potaniał natomiast owies paszowy o 1,2% do 560 zł/t, jęczmień browarniany - 1% do 726 zł/t, kukurydza - 0,8% do 693 zł/t, jęczmień paszowy - 0,7% do 609 zł/t, pszenżyto - 0,5% do 603 zł/t, pszenica konsumpcyjna - 0,5% do 678 zł/t i paszowa 0,2% do 693 zł/t oraz żyto konsumpcyjne - o 0,2% do 536 zł/t.


Ceny zbóż - czytaj więcej

W strukturze obrotu zbożami, w dniu 31 stycznia 2016 r., zdecydowanie największe znaczenie miała pszenica konsumpcyjna i paszowa odpowiednio: 48% i 30,4%. Trzecie miejsce w tym zestawieniu zajęła natomiast kukurydza – 7,4%.



Tagi:
źródło: