| Autor: redakcja1

Najbardziej podrożał jęczmień

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 25 września do 2 października 2016 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano wzrost cen większości zbóż poddanych monitoringowi w ZSRIR.

Najbardziej podrożał jęczmień
Zwyżki cen zbóż

Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do owsa konsumpcyjnego, pszenżyta a także jęczmienia paszowego i browarnianego. W ujęciu procentowym największemu wzrostowi uległa cena jęczmienia pokonsumpcyjnego, który podrożał o 5,3% do 523 zł/t. W mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny pszenżyta o 3,5% do 557 zł/t, pszenicy konsumpcyjnej o 3,5% do 646 zł/t, żyta konsumpcyjnego o 3,3% do 527 zł/t, pszenicy paszowej o 2,3% do 615 zł/t, jęczmienia browarnianego o 2,1% do 673 zł/t, żyta paszowego o 1,3% do 491 zł/t, a także owsa paszowego o 0,6% do 474 zł/t.

Spadek cen zbóż
 
W okresie od 25 września do 2 października br. w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż największy spadek zaobserwowano w przypadku 
owsa konsumpcyjnego, który potaniał o 2,3% do 502 zł/t. Poza tym, odnotowano zniżki w obrębie kukurydzy o 1,9% do 573 zł/t oraz jęczmienia paszowego o 0,4% do 520 zł/t.

 

Ceny zbóż w punktach skupu

Zboże
Rodzaj
ziarna
Cena
[zł/tona]
Tygodniowa
zmiana
ceny [%]
Strukt. obrot.
[%]

 

 
2.10.2016
25.09.2016

 
2.10.2016
25.09.2016
Pszenica
k.
646
624
3,5
48,9
52,2

 
p.
615
601
2,3
20,4
23,4
Żyto
k.
527
510
3,3
2,3
2,8

 
p.
491
484
1,3
0,5
2,0
Jęczmień
k.
523
497
5,3
0,5
0,3

 
p.
520
522
-0,4
2,0
2,5

 
b.
673
659
2,1
4,1
5,3
Kukurydza
p.
573
584
-1,9
17,4
7,6
Owies
k.
502
514
-2,3
0,3
0,3

 
p.
474
471
0,6
0,1
0,1
Pszenżyto
p.
557
538
3,5
3,4
3,6
k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane
 
Struktura obrotu zbożami

W strukturze obrotu zbożami, w dniu 2 października 2016 r., zdecydowanie największe znaczenie miała pszenica konsumpcyjna i paszowa odpowiednio: 48,9% i 20,4%. Na trzecim miejscu znalazła się natomiast kukurydza 17,4%.


Tagi:
źródło: