| Autor: redakcja1

Prace polowe w listopadzie

Listopad jest miesiącem zamykającym cykl prac gospodarczych. W związku z tym należy zebrać owoce, warzywa, zabezpieczyć drzewka czy zasiać niektóre warzywa na wcześniejsze zbiory wiosną.

Prace polowe w listopadzie

Prace polowe w listopadzie

W listopadzie kończy się zbiór roślin okopowych, warzyw gruntowych czy kukurydzy. Wywozi się na pole gnojowicę czy obornik, ale tylko wtedy, gdy nie ma pokrywy śnieżnej, a gleba nie jest zamarznięta. Poza tym można również zastosować środki ochrony roślin w celu usunięcia miotły zbożowej.

W sadzie warto zabezpieczyć młode drzewa przed gryzoniami i mrozem poprzez zamontowanie na pniu osłonek plastikowych, okrycie ich słomą czy papierem falistym. W obronie przed gryzoniami dobrze jest wokół nasady pni założyć gęstą metalową siatkę czy też zrobić szerokie dołki i wysypać je ostrym żużlem. W tym czasie trzeba także pamiętać o usunięciu chwastów, darni czy ściółki jaka znalazła się pod drzewkiem.


Z kolei w jagodniku dobrze jest rozłożyć kompost czy obornik, który następnie przykrywa się ziemią. W przypadku krzewów jeżyny bezkolcowej czy też winogrona, to w celu zabezpieczenia ich przed mrozem zdejmuje się gałązki z rusztowania i przykrywa ziemią, a krzewy owija matami słomianymi.

Po opadnięciu liści drzew owocowych widoczne są oprzędy zimowe wraz z gąsienicami lub złożonymi jajami szkodników. W związku z tym zbiera się je albo ścina z pędami i pali. Należy również zebrać wszystkie owoce z drzew, w tym nawet te zgniłe, gdyż mogą być one źródłem pojawienia się infekcji.


Warto wysiać na glebach lżejszych jeszcze przez zamarznięciem gruntu pietruszkę, marchew czy koper, które będzie można już wczesną wiosną. Jednakże mając na uwadze słabsze kiełkowanie roślin w trakcie zimy i powinno się zwiększyć gęstość siewu. Powstałe kopce ziemne z warzywami okrywa się po zamarznięciu gleby warstwą słomy czy innego materiału izolującego.

Zamrożone okresowo warzywa nie powinny być dłużej przechowywane, a zatem co doskonale nadają się do bieżącej konsumpcji czy na przetwory. Jednakże wyjątkiem, który może zimować w ogrodzie jest kapusta brukselska czy jarmuż.


Za to w lesie usychają pędy roślin zielnych, które przezimują jako kłącza, cebule czy bulwy. Niemal wszystkie ptaki już odleciały, a część przybyła w ich miejsce. Trwają gody u dzików zwane huczką, a borsuki i jeże zapadają w sezon zimowy. Jeżeli aura sprzyja to można wysiać buk, jodłę, dąb czy też przyszykować glebę pod przyszłoroczne zalesienia. Poza tym są wykonywane cięcia pielęgnacyjne w młodnikach czy podkrzesywanie pni dorodnych drzew.



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!