Straty w przechowywanych ziemiopłodach rolnych i ogrodniczych w maju 2013 r.

Do przechowywania w okresie zimy 2012/2013 przeznaczono około 6,2 mln t ziemniaków, tj. ok. 68,3% zbiorów z 2012 r. (w roku poprzednim 59,8%) - poinformował Główny Urząd Statystyczny w wiosennej ocenie stanu upraw rolnych i ogrodniczych w 2013 r.

Straty w przechowywanych ziemiopłodach rolnych i ogrodniczych w maju 2013 r.
Straty w przechowywanych ziemniakach szacuje się na 11,2% ogólnej masy przeznaczonej do przechowywania tj. o 0,4 pkt. proc. mniej niż w roku poprzednim. Największe straty w masie przechowywanych ziemniaków wystąpiły w województwach: zachodniopomorskim – 12,9% i pomorskim – 12,2%.

Straty w przechowywanych ziemiopłodach

Straty w przechowywanych ziemiopłodach maj 2013
(kliknij, aby powiększyć)
Źródło: GUS

Straty w przechowywanych warzywach utrzymywały się na  poziomie zbliżonym do lat poprzednich, jedynie dla cebuli były nieco niższe. Cebula z ostatnich zbiorów miała na ogół dostatecznie zaschniętą łuskę i charakteryzowała się dobrą jakością przechowalniczą.

Podobnie jak w poprzednich sezonach przechowalniczych, zaobserwowano duże różnice w wysokości strat w zależności od rejonu kraju. Największy procent strat w przechowywanych warzywach wystąpił w województwie zachodniopomorskim, lecz największe bezwzględne straty masy przechowywanych warzyw zanotowano w województwie wielkopolskim, w którym ilość przechowywanego zbioru była bardzo duża.

Straty w przechowywanych jabłkach wyniosły w skali kraju ok. 11%.

 


Tagi:
źródło: