Partner serwisu Produkcja roślinna
Kategorie
Zobacz również tu
-
Kupuj eko i chroń planetę!
2024-04-19
Poznaj produkty
-
AGREGAT PODORYWKOWY TYP-APZZ Agro-Lift
2020-05-08 -
Ciągnik rolniczy Hattat 398 ABGroup
2020-06-15 -
Traktorek Hinomoto N209D 4x4
2011-12-27 -
Chwytak do bel
2011-03-14 -
Mieszanki paszowe dla Gęsi
2015-04-16 -
Ładowarka teleskopowa JCB 536-70 AGRI
2020-05-22
Susza w Polsce. Zagrożenie suszą występuje dla rzepaku i buraków cukrowych
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, zgodnie z wymogami Obwieszczenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi opracował wartości klimatycznego bilansu wodnego dla wszystkich gmin Polski (3064 gmin) oraz w oparciu o kategorie gleb określił w tych gminach aktualny stan zagrożenia suszą rolniczą dla następujących upraw: rzepaku i rzepiku oraz buraka cukrowego.
Susza w Polsce
W dwunastym okresie raportowania tj. od 21 lipca do 20 września 2015 roku, stwierdzono zagrożenie wystąpienia suszy rolniczej na obszarze Polski. Wartości Klimatycznego Bilansu Wodnego (KBW), na podstawie których dokonywana jest ocena stanu zagrożenia suszą są ujemne na całym terytorium Polski.
W obecnym okresie sześciodekadowym zagrożenie suszą rolniczą występuje wśród upraw:
- Rzepaku i rzepiku
- Buraka cukrowego.
Wartości KBW na terenie Polski względem poprzedniego okresu raportowania uległy zwiększeniu, średnio dla kraju były one wyższe o 7 mm. Natomiast w północno-wschodnich oraz zachodnich rejonach Polski odnotowano obniżenie tych wartości wynoszące ok. 10 mm.
Obecnie zagrożenie suszą w Polsce występuje dla rzepaku i rzepiku uprawianych na glebach II kategorii oraz dla buraka cukrowego uprawianego na glebach II i III kategorii podatności na suszę.
- II kategorię gleb (lekkie), grupę granulometryczną stanowią: piaski gliniaste lekkie, piaski gliniaste lekkie pylaste, piaski gliniaste mocne, piaski gliniaste mocne pylaste.
- Natomiast III kategorię gleb (średnie) stanowią: gliny lekkie, gliny lekkie pylaste, pyły gliniaste, pyły zwykłe, pyły piaszczyste.
Czytaj dalej na następnej stronie...