Powierzchnia uprawy strączkowych pastewnych na zielonkę wyniosła 42,8 tys. ha i w porównaniu z 2020 r. zwiększyła się o 35,3%.
Liczba gospodarstw rolnych zajmujących się uprawą strączkowych pastewnych na zielonkę wyniosła 13,4 tys., co stanowiło 1,3% ogólnej liczby gospodarstw rolnych posiadających grunty pod zasiewami i była większa o 19,1%.
Analiza liczby gospodarstw uprawiających strączkowe pastewne na zielonkę w poszczególnych grupach obszarowych UR wykazała, że 38,9% gospodarstw znajdowało się w grupie obszarowej 10–50 ha UR, 27,9% w grupie obszarowej 1–5 ha UR i 22,9% w grupie obszarowej 5–10 ha użytków rolnych. Najmniej gospodarstw uprawiających strączkowe pastewne na zielonkę odnotowano w grupie obszarowej do 1 ha UR włącznie – 0,01%.
Blisko połowa całego areału uprawy strączkowych pastewnych na zielonkę znajdowała się w gospodarstwach rolnych posiadających od 5 do 50 ha użytków rolnych, a gospodarstwa te stanowiły 61,8% ogółu gospodarstw z tą uprawą.
Na 1 gospodarstwo posiadające uprawę strączkowych pastewnych na zielonkę przypadało średnio 3,19 ha powierzchni tych upraw.
W przekroju terytorialnym największą powierzchnię uprawy strączkowych pastewnych na zielonkę odnotowano w województwach: mazowieckim – 15,6%, podlaskim – 15,5% i pomorskim – 13,9%. Najmniejszą powierzchnię strączkowych pastewnych na zielonkę odnotowano w województwach: podkarpackim – 0,7% oraz opolskim – 0,8%.
źródło: Gospodarz.pl/GUS foto:
Gospodarz.pl