Z przeprowadzonych badań polowych wynika, że w bieżącym roku uprawy ozime przezimowały podobnie jak w roku minionym, praktycznie bez strat.
Przebieg warunków agrometeorologicznych w okresie zimy był na ogół sprzyjający dla zimujących roślin, a notowane spadki temperatury powietrza w lutym, tj. lokalnie poniżej -20°C przy gruncie, nie zagrażały oziminom.
W większości województw nie odnotowano strat w powierzchni zasianych ozimin lub straty były nieznaczne. Przyczyną niewielkich uszkodzeń upraw ozimych były przede wszystkim wysuszające wiatry oraz szkody dokonane przez zwierzynę leśną.
Na początku marca nastąpiło ruszenie wegetacji roślin ozimych i trwałych użytków zielonych. W obrębie miesiąca wykonywano wiosenne prace polowe. Na znacznym obszarze kraju rozpoczęto siewy zbóż jarych, a lokalnie przystąpiono do siewów warzyw gruntowych. Utrzymujący się w obrębie miesiąca niedobór opadów przyczynił się jednak do spadku poziomu wilgotności gleby.
W drugiej dekadzie marca na skutek spadku temperatury powietrza dochodziło lokalnie do nieznacznych szkód mrozowych, zwłaszcza młodych pędów i pąków kwiatowych czereśni i innych gatunków drzew pestkowych. Chłodne dni i nocne przymrozki w pierwszej dekadzie kwietnia hamowały wschody roślin oraz spowalniały tempo ich wzrostu. W wielu rejonach kraju obserwowano niedobory opadów deszczu, powodujące znaczne przesuszenie gleby.
źródło: Gospodarz.pl/GUS foto:
Gospodarz.pl/DK