Cotygodniowe dane na temat inspekcji eksportowych pokazały wzrost (t/t) załadunków eksportowych kukurydzy, pszenicy i sorgo w USA. Tylko w przypadku soi wysyłki tygodniowe spadły o 23% w porównaniu z doskonałym poprzednim tygodniem.
Ciągle eksport amerykańskich zbóż i soi pozostaje w tyle za poprzednim sezonem. Najmniejsze zaległości w wysyłkach widoczne są w pszenicy, tylko 2% za poprzednim sezonem (sezon zaczął się w czerwcu). Dużo większe opóźnienie widać w przypadku sorgo (-68%) i w kukurydzy (-33%) w porównaniu z analogicznym okresem sezonu 2021/22. O nieco ponad 10% wolniejsze są wysyłki soi (dla tych upraw sezon zaczął się z początkiem września).
W raportowanym tygodniu (kończącym się 1-go grudnia) Chiny były adresatem 53% wysyłek kukurydzy i 71% soi aż 95% sorgo. Od dawna nie notuje się załadunków pszenicy do Chin.
źródło: Gospodarz.pl/WGT S.A./Andrzej Bąk foto:
Gospodarz.pl/MP