Australia – Spadek produkcji mięsa wołowego

Według danych, w sezonie 2011/2012 wyprodukowano blisko 2,07 mln ton wołowiny, czyli o 1 procent mniej niż w sezonie poprzedzającym.

Australia – Spadek produkcji mięsa wołowego
Niemniej jednak, w omawianym okresie odnotowano 2 procentowy wzrost wagi ubojowej bydła rzeźnego, która osiągnęła granicę 288 kilogramów. W porównaniu do średniej pięcioletniej to niemal 5 procentowa zwyżka wynosząca 15 kilogramów.
 
Pomimo tego liczba ubojów zmniejszyła się o 2 procent, tym samym uzyskując wynik 7,2 mln sztuk. Sytuacja ta jest ściśle powiązana z poprawą warunków pastwiskowych, które wpłynęły na decyzję hodowców dotyczącą zatrzymania bydła rzeźnego w stadzie. W związku z tym, ubito o 15 procent mniej bydła płci żeńskiej, tj. 552 tysiące sztuk.
 
W tym czasie o 7 procent wzrosła produkcja jagnięciny, a zatem wolumen ten liczył 419,2 tysiąca ton mięsa. W tym przypadku zanotowano 6 procentową zwyżkę wynoszącą 18,9 mln sztuk, przy czym ich waga ubojowa osiągnęła poziom 22,2 kilograma, a więc o 1 procent więcej niż w zeszłym sezonie.
 


Tagi:
źródło: