Ceny mięsa w Unii Europejskiej i na rynku światowym (marzec 2013)

Największą dynamikę wzrostu cen na terenie Unii Europejskiej spośród wszystkich gatunków mięs wykazywała wieprzowina, której notowania wzrosły o 6,4% w relacji rocznej, natomiast w ujęciu miesięcznym tylko o 0,5%.

Ceny mięsa w Unii Europejskiej i na rynku światowym (marzec 2013)
W marcu bieżącego roku średnia cena wieprzowiny w państwach członkowskich osiągnęła poziom 172 euro/100 kg. W porównaniu z rynkiem światowym była o około 43 euro/100 kg wyższa. Na rynku światowym zaobserwowano także spadek cen o 10,8% w porównaniu z marcem 2012 roku oraz o 10,9% wobec lutego 2013 roku.
 
Z kolei ceny wołowiny w analizowanym miesiącu ukształtowały się na poziomie 394 euro/100 kg w Unii. Były one o 21% wyższe niż średnia notowana na rynku światowym, która wyniosła 326 euro/ 100 kg. W zestawieniu rocznym średnia cena wzrosła o 2,4%, natomiast w ujęciu miesięcznym spadła o 0,1%. Na rynku światowym notowania mięsa wołowego spadły o 1,0% r/r oraz o 1,2% m/m.
 
W przypadku drobiu obserwowano 12% wzrost cen zarówno na rynku unijnym jak i światowym. Średnia wartość tego gatunku mięsa w krajach Wspólnoty wyniosła 193 euro/100 kg przekraczając jednocześnie o 3,7% notowania sprzed roku oraz o 0,3% sprzed miesiąca. Natomiast na świecie kształtowała się na poziomie 173 euro/100 kg i wzrosła o 9,4% r/r oraz o 1,3% m/m.


Tagi:
źródło: