Ceny żywca w krajowych punktach skupu

W dniach 5-12 lutego bieżącego roku podrożał żywiec wieprzowy i kurczęta brojlery.

Ceny żywca w krajowych punktach skupu
W omawianym okresie, za żywiec wieprzowy trzeba było zapłacić o 1 procent więcej niż tydzień wcześniej, czyli 5,27 złotych za kilogram. W porównaniu ze stawką ze stycznia jest to o 4 procent więcej, a w relacji rocznej to 31 procentowa zwyżka.
 
W tym samym czasie o 1,2 procenta potaniał żywiec wołowy, który sprzedawano w cenie 6,54 złotego za kilogram. Porównując z poprzednim miesiącem to wzrost o 1 procent. W zestawieniu rocznym odnotowuje się niemal 29 procentową zwyżkę.
 
Cena za kurczęta brojlery wynosi obecnie 3,75 złotego za kilogram, a zatem to 3,2 procentowa zwyżka. W relacji miesięcznej jest to więcej o 6 procent, a w rocznej o 11 procent wyższa.
 
Z kolei stawka za indyki spadła o 0,6 procenta, osiągając tym samym granicę 5,53 złotego za kilogram. W stosunku do ubiegłego miesiąca to mniej o 4 procent, a wobec poprzedniego roku zwyżka ta wynosi 11 procent.


Tagi:
źródło: