Ceny żywca w krajowych punktach skupu

W dniach 5-11 marca bieżącego roku potaniał żywiec wieprzowy i wołowy, a drób podrożał.

Ceny żywca w krajowych punktach skupu
W omawianym okresie, za żywiec wieprzowy trzeba było zapłacić o 1,7 procenta mniej niż tydzień wcześniej, czyli 5,08 złotych za kilogram. W porównaniu ze stawką z lutego jest to o 4 procent mniej, a w relacji rocznej to 21 procentowa zwyżka.
 
W tym samym czasie o 0,8 procenta potaniał żywiec wołowy, który sprzedawano w cenie 6,47 złotego za kilogram. Porównując z poprzednim miesiącem to spadek o 1 procent. W zestawieniu rocznym odnotowuje się niemal 21 procentową zwyżkę.
 
Cena za kurczęta brojlery wynosi obecnie 3,80 złotego za kilogram z poprzednich 3,71 złotego za kilogram. W relacji miesięcznej jest to więcej o 1 procent, a w rocznej o 1 procent niższa.
 
Z kolei stawka za indyki zwiększyła się o 0,2 procenta, osiągając tym samym granicę 5,56 złotego za kilogram. W stosunku do ubiegłego miesiąca to więcej o 1 procent, a wobec poprzedniego roku zwyżka ta wynosi 9 procent.


Tagi:
źródło: