Dopłaty do prywatnego przechowywania mięsa

Spadek zapotrzebowania na wołowinę z powodu ograniczeń wdrożonych przez państwa UE z powodu pandemii COVID-19 spowodowało znaczącą obniżkę cen produktów wołowych.

Dopłaty do prywatnego przechowywania mięsa
W celu poprawy trudnej sytuacji rynkowej Komisja Europejska uruchomiła mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania świeżego i schłodzonego mięsa z bydła w wieku ośmiu miesięcy lub więcej. Od 7 maja br. można składać w KOWR wnioski o zawarcie umowy na dopłaty.
 
Minimalna kwalifikująca ilość dla jednego wniosku wynosi 10 ton. Kwota dopłaty uzależniona jest od okresu przechowywania i wynosi:
  • dla 90 dni – 1 008 EUR/t,
  • dla 120 dni – 1 033 EUR/t,
  • dla 150 dni – 1 058 EUR/t.
Przy składaniu wniosku o dopłaty wysokość zabezpieczenia wynosi 100 EUR/t.

 


Tagi:
źródło: