W 2024 r. przychody uzyskane ze sprzedaży zagranicznej mięsa, przetworów mięsnych i żywca były wyższe o 8,5% niż rok wcześniej i wyniosły 10,8 mld EUR, stanowiąc 20% wartości całego polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych.
Największy udział w wartości eksportu mięsa, przetworów mięsnych i żywca w 2024 r. miały: mięso drobiowe - 41% za 4,4 mld EUR, przetwory mięsne - 25% za 2,7 mld EUR, mięso wołowe - 23% za 2,5 mld EUR i mięso wieprzowe - 8% za 0,9 mld EUR.
Wywóz zwierząt żywych oraz pozostałych gatunków mięs był relatywnie nieznaczny i stanowił wartościowo odpowiednio 1,5% i nieco ponad 1% udziału w eksporcie produktów mięsnych z Polski.
źródło: Gospodarz.pl/MRiRW foto:
Gospodarz.pl