| Autor: redakcja1

Eksport mięsa, przetworów mięsnych i żywca

W okresie styczeń–wrzesień 2021 r. przychody uzyskane ze sprzedaży zagranicznej mięsa, przetworów mięsnych i żywca były o 6% wyższe niż rok wcześniej i wyniosły 5 mld EUR, stanowiąc 19% wartości całego polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych.

Eksport mięsa, przetworów mięsnych i żywca
Największy udział w wartości eksportu tej grupy towarowej miały: mięso drobiowe - 38% i 1,9 mld EUR, przetwory mięsne - 25% i 1,2 mld EUR, mięso wołowe - 23% i 1,1 mld EUR i mięso wieprzowe - 11% i 0,6 mld EUR. Eksport zwierząt żywych oraz pozostałych gatunków mięs był relatywnie nieznaczny i stanowił wartościowo odpowiednio 2% i 1% udziału w wysyłce produktów mięsnych z Polski.


Tagi:
źródło: