| Autor: kkj6

Finlandia – Produkcja mięsa na stabilnym poziomie

W ubiegłym roku produkcja mięsa w Finlandii była na poziomie zbliżonym do 2009 roku, czyli osiągnęła pułap 384 tysiące ton.

Finlandia – Produkcja mięsa na stabilnym poziomie


W 2010 roku wzrosła produkcja wołowiny, bo o jeden procent w stosunku do roku wcześniejszego i wyniosła 83 tysiące ton. Na taki stan rzeczy miała wpływ większa waga ubijanych zwierząt, ponieważ sama liczba uboju bydła zmniejszyła się.


Z kolei, już drugi rok z rzędu wytwórczość wieprzowiny spadła o jeden procent, do 203 tysięcy ton, a produkcja drobiu po spadku sprzed dwóch lat wzrosła o jeden procent, czyli do 96 tysięcy ton.


Niemniej jednak pierwsze dane ze stycznia tego roku przedstawiają wzrost wytwórczości w przypadku mięsa wołowego o 14 procent, drobiowego o 17 procent oraz wieprzowego o 11 procent.



Tagi:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!