| Autor: redakcja

Hodowcy chcą rzetelnej informacji o swojej pracy

Marzec i kwiecień to tradycyjny czas wzmożonych działań organizacji zajmujących się obroną praw zwierząt i ekologią. Dla części z nich to nie misja, ale interes. W walce o uwagę i środki darczyńców posługują się informacją niepełną, sprzeczną z faktami i wiedzą naukową. O prostowanie takich przekłamań apelują w ramach inicjatywy #hodowcyrazem polscy hodowcy trzody, bydła i drobiu, wspierani przez naukowców.

Hodowcy chcą rzetelnej informacji o swojej pracy
Mleko odbierane jest cielętom, życie świń to pasmo cierpień, a człowiek nie jest ewolucyjnie przystosowany do jedzenia mięsa to tylko wybrane argumenty pojawiające się na forach internetowych, a sprzeczne zarówno z praktyką hodowców jak i wiedzą naukową. 

W rzeczywistości współczesne rasy krów produkują ilości mleka wielokrotnie  rzekraczające zapotrzebowanie cieląt, dobrostan świń jest dla hodowców najważniejszym czynnikiem pozwalającym na osiągnięcie zysku a, w opinii naukowców, mięso jest  naturalnym i obecnym w ludzkiej diecie od setek tysięcy lat składnikiem.

Inicjatorzy akcji #hodowcyrazem podkreślają istotną rolę partnerskiej współpracy z
organizacjami ekologicznymi. Ich aktywność nie raz była dla sektora rolnego dodatkową inspiracją do zmian, a rzetelne organizacje pro-ekologiczne i pro-zwierzęce są postrzegane przez podmioty stowarzyszone w inicjatywie #HodowcyRazem jako cenni partnerzy, którzy wskazują dodatkowe kierunki możliwych zmian w hodowli zwierząt. To nie ekolodzy są celem inicjatywy #hodowcyrazem, tylko nierzetelne informacje, które zakłamują rzeczywistość.

W kolejnych publikacjach autorzy inicjatywy chcą obalić powszechne mity na m.in. temat
szkodliwości spożywania mięsa, używania przez hodowców antybiotyków, rzekomego wylesiania w Polsce, emisji gazów cieplarnianych, zanieczyszczenia gleby i zagrożeń dla bioróżnorodności jakie jakoby stanowić ma produkcja zwierzęca.

Tymczasem nowoczesna produkcja zwierzęca może być i jest prowadzona z zachowaniem dobrostanu zwierząt, ograniczeniem stosowania antybiotyków, z ograniczeniem emisji gazów i zamkniętymi obiegami prowadząc do dostarczeniu konsumentom najwyższej jakości produktu stanowiącego o wiele naturalniejsze i zdrowsze po żywienie niż promowane, często syntetyczne, zamienniki.

#HodowcyRazem zainicjowały organizacje
 
Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej Polpig
 
Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej  „POLSUS"
 
Federacja Związków Pracodawców- Dzierżawców i Właścicieli Rolnych
 
Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza
 
Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka
 
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego
 
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego



Tagi:
źródło: