Kategorie
Zobacz również tu
-
Grupa robocza „Owoce i warzywa"
2024-10-03 -
Wartość polskiego importu
2024-10-02
Poznaj produkty
-
Złącza dźwigniowe do wody
2012-08-24 -
CASE / STEYR - szyba przednia zielona CS
2011-12-13 -
Owijarka do bel okrągłych G1015 GOWEIL
2020-07-24 -
Przetrząsacz Sip SPIDER 685|6
2019-12-19 -
Wywrotnica do skrzyniopalet typ WP-1
2011-05-13 -
Pionowy Mieszalnik Pasz ( odpylanie górne)
2016-02-05 -
Lusterko K427 12V do Ford (NH)
2011-12-14
Nowe przepisy dotyczące oznakowania mięsa. Przekazanie informacji o kraju pochodzenia mięsa obowiązkowe
W dniu 1 kwietnia 2015 roku zgodnie z rozporządzeniem 1337/2013 (UE) weszły w życie nowe normy dotyczące oznakowania mięsa w Unii Europejskiej – podaje Bank BGŻ.
Oznakowanie mięsa
Jak wynika z tych zasad przetwórcy, dystrybutorzy oraz sklepy detaliczne mają obowiązek przekazać informację o kraju pochodzenia mięsa świeżego, schłodzonego lub zamrożonego drobiowego, wieprzowego jak również baraniny. Dane na etykiecie powinny zawierać miejsce chowu zwierząt oraz uboju.
W odróżnieniu od mięsa wołowego, dla pozostałych gatunków mięsa nie występuje obowiązek wskazania miejsca urodzenia zwierząt. Jak podaje Agra Europe, przedstawiciele KE uzasadniali, że taki wymóg stanowiłby dodatkowe obciążenie dla producentów żywca, co z kolei oznaczałby stworzenie ujednoliconego systemu identyfikacji oraz rejestru dla trzody, drobiu oraz owiec w UE.
Poza tym, rozporządzenie dotyczy mięsa wstępnie zapakowanego przeznaczonego dla konsumentów finalnych bądź dla zakładów zbiorowego żywienia. Jednakże kraje członkowskie mają możliwość rozszerzenia go na mięso, które nie jest opakowane.
Powyżej opisane zasady nie dotyczą mięsa przetworzonego, a także tzw. preparatów mięsnych. Niemniej jednak, KE rozważa możliwość rozszerzenia obowiązku podawania kraju pochodzenia surowca również dla tych produktów. Dyskusje w tej kwestii cały czas trwają - informują eksperci Banku BGŻ.