Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-05-03
-
Historycznie niskie bezrobocie w marcu
2024-05-03 -
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Przenośniki ślimakowe do ziarna
2016-02-11 -
DEUTZ - Szyba drzwiowa
2011-12-13 -
Autogaz
2015-09-29 -
LELY – maszyny zielonkowe: modele Lotus
2016-05-04
Polscy mięsożercy
Zdaniem specjalistów, branża mięsna nie zginie, mimo że propaguje się zdrowy styl życia i rozliczne diety, gdyż Polacy kochają jeść mięso.
W rankingu spożycia mięsa nasz kraj ma 12 miejsce, a mieszkaniec Polski konsumuje 74 kilogramy mięsa w ciągu roku. Jednakże daleko nam jest do liderów, jakimi są Argentyńczycy, gdzie na jednego obywatela przypada 115 kilogramów mięsa na rok.
Niemniej jednak spośród wszystkich gatunków mięs najbardziej lubujemy się w wieprzowinie, której spożywamy około 40 kilogramów na osobę rocznie. Również i mięsa drobiowego Polacy konsumują więcej, gdyż ich zdaniem ten gatunek mięsa jest w miarę tani i zdrowy. Najgorzej wypadła wołowina, której spożycie jest najniższe, bo zaledwie 3 kilogramy na osobę w ciągu roku. Prawdopodobnie dzieje się tak ze względu na jej wysoką cenę.