| Autor: redakcja11

Polski handel mięsem w I połowie 2016 r.

W I połowie 2015 r. saldo wymiany handlowej mięsem (czerwonym i drobiowym) oraz podrobami, żywcem, a także przetworami mięsnymi, tłuszczami i mączkami zwierzęcymi było dodatnie i wyniosło 1 mld 418 mln EUR – podaje FAMMU/FAPA.

Polski handel mięsem w I połowie 2016 r.

Bilans w handlu mięsem czerwonym oraz podrobami był korzystny i wyniósł 383 mln EUR. W analizowanym okresie eksport wieprzowiny z Polski wyniósł 219,1 tys. ton (wzrost o 12,6%), a jego wartość ukształtowała się na poziomie ponad 375 mln EUR (zwyżka o 11,8%). Wywóz tego gatunku mięsa zaobserwowano, pomimo rosyjskiego embarga, ale również częściowego azjatyckiego zakazu nałożonego pod koniec stycznia 2014 r. na unijną wieprzowinę po wykryciu na Litwie i w Polsce afrykańskiego pomoru świń u dzików. Zwyżka eksportu była wynikiem zwiększonych o 5,3% wysyłek wieprzowiny głównie do „starych” krajów Wspólnoty, a także do Stanów Zjednoczonych więcej o 12,6% oraz Hongkongu ponad dwukrotny wzrost. Przywóz wieprzowiny do Polski zwiększył się o 1,9% w porównaniu do poziomu importu z I połowy 2015 r. i wyniósł 333,1 tys. ton. Natomiast wartość tego przywozu osiągnęła pułap 595,3 mln EUR. Bilans handlu wieprzowiną nieco się poprawił, jednak pozostając na ujemnym poziomie -220,2 mln EUR. W I połowie 2016 r. Polska sprzedała także 143,3 tys. ton świeżego lub chłodzonego mięsa wołowego (wzrost o 5,5%) o wartości blisko 471 mln EUR oraz około 35 tys. ton mrożonej wołowiny (spadek o 5,5%) o wartości 115,9 mln EUR.

 

Z kolei saldo wymiany handlowej żywymi zwierzętami było ujemne, kształtując się na poziomie -198 mln EUR. O ujemnym saldzie w handlu żywcem zadecydowała utrzymująca się wysoka wartość po stronie importu trzody chlewnej oraz drobiu. W omawianym okresie wysłano z Polski żywiec wołowy o wartości 21,1 mln EUR, tj. o 11,6% mniejszej niż przed rokiem. W przypadku żywca wieprzowego wartość eksportu zwyżkowała o 92% do 5,8 mln EUR. Żywiec wieprzowy trafiał w szczególności do Niemiec (blisko 16 tys. sztuk, czyli 50% wywozu), Czech (około 9 tys. sztuk, 28% udziału), Włoch (3,5 tys. sztuk, 11% udziału), na Słowację (1,6 tys. sztuk, 5% udziału), Węgry (ponad 800 sztuk, 2,5% udziału), do Rumunii (prawie 560 sztuk, 1,8% udziału), a także do Holandii i na Litwę. W przedstawionym czasie Polska sprowadziła ponad 3 mln sztuk żywca wieprzowego (wzrost o 5,4%) o wartości 173,4 mln EUR, tj. o 2,6% mniejszej niż w I połowie 2015 r. Wartość importu drobiu obniżyła się nieznacznie tylko o 0,2% do 75,3 mln EUR. Żywiec wieprzowy przywożono do Polski przede wszystkim z Danii (2 mln 283 tys. sztuk), Niemiec (331 tys. sztuk), Holandii (230 tys. sztuk), Litwy (98 tys. sztuk), Finlandii (27 tys. sztuk), Czech (25 tys. sztuk), Łotwy (8 tys. sztuk), Słowacji (8 tys. sztuk) oraz z Estonii.

 

W analizowanym okresie Polska sprzedała 157,6 tys. ton przetworów mięsnych, czyli o 4,6% więcej niż w I połowie 2015 r. W ujęciu wartościowym eksport tych towarów zwiększył się o 3,3% do 462,2 mln EUR. W miesiącach styczeń-czerwiec 2016 r. wysłano z Polski w sumie 46,3 tys. ton kiełbas o wartości 129,3 mln EUR. Kiełbasy wywożono głównie do Wielkiej Brytanii, Litwy, Niemiec, Danii, na Węgry, do Słowacji, Irlandii, Czech, Rumunii, Łotwy, Francji, Bułgarii, Holandii, Szwecji, a ponadto do Hiszpanii, Belgi, Włoch, Portugali, Gabonu, Estonii, Kosowa, Stanów Zjednoczonych i wielu innych krajów. W tym okresie import przetworów mięsnych do kraju wyniósł 11,4 tys. ton i był o ponad 6% mniejszy niż przed rokiem, a wartość tego przywozu zmniejszyła się o 8,9% do 48,1 mln EUR. 

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!