| Autor: redakcja1

Rozmiary produkcji zwierzęcej w 2017 r.

Produkcja żywca rzeźnego ogółem w tys. ton zwiększyła o 3,6% w odniesieniu do poprzedniego roku.

Rozmiary produkcji zwierzęcej w 2017 r.
W 2017 r. uzyskano następujący poziom produkcji podstawowych produktów zwierzęcych:
  • żywiec rzeźny ogółem – 6857,3 tys. ton, tj. wzrost w odniesieniu do 2016 r. o 3,6%,
  • mleko – 13304,6 mln litrów, czyli o 3,4% więcej niż w 2016 r.,
  • jaja kurze – 10998,2 mln sztuk, a więc to zwyżka o 3,8% względem poprzedniego roku.
Produkcja żywca rzeźnego ogółem w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych ogółem wyniosła 469,0 kg, a mleka 910 litrów w porównaniu do odpowiednio 455,3 kg oraz 885 litrów w 2016 r.
 
W 2017 r. roczna wydajność mleka od 1 krowy wyniosła 5687 litrów i wobec 2016 r. wzrosła o 2,2%, nieśność kur zmalała się w skali roku o 0,5 % i wynosiła 218 sztuk od jednej nioski, a wydajność wełny od 1 owcy pozostała na niezmiennym poziomie z zeszłego roku i wynosiła 3,3 kg.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!