Rynek mięsa w Polsce (04.04.2021)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (04.04.2021)
Na rynku krajowym w tygodniu poprzedzającym święta Wielkiej Nocy zaobserwowano obniżkę cen żywca wieprzowego, podczas gdy ceny żywca wołowego były w miarę stabilne. Jednocześnie podrożały kurczęta brojlery i indyki, a potaniały kaczki brojlery.
 
Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
W dniach 29.03 – 4.04.2021 r. zakÅ‚ady objÄ™te monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW nabywaÅ‚y trzodÄ™ chlewnÄ… po 5,29 zÅ‚/kg, a wiÄ™c taniej o 1% niż tydzieÅ„ wczeÅ›niej, ale drożej o 5% niż przed miesiÄ…cem. Cena tego żywca byÅ‚a niższa o 14% niż w porównywalnym okresie 2020 r.
 
W UE od początku lutego br. utrzymuje się zwyżka cen żywca wieprzowego, przy czym w ostatnich trzech tygodniach jego dynamika nieco osłabła. Na przełomie marca i kwietnia br. w UE za świnie rzeźne klasy E dostawcy otrzymywali 156,60 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, a zatem więcej o 0,4% niż w poprzednim tygodniu, o 10% niż przed miesiącem, ale mniej o 16% niż przed rokiem. Cena żywca tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej wyniosła 149,93 EUR/100 kg i była niższa o 6,67 EUR niż średnio w UE oraz o 5,78 EUR niż w Niemczech.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W Polsce w Å›lad za spadkiem cen żywca potaniaÅ‚y tez elementy wieprzowe. Na przeÅ‚omie marca i kwietnia br. zakÅ‚ady miÄ™sne sprzedawaÅ‚y póÅ‚tusze wieprzowe po 8,05 zÅ‚/kg, czyli o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 9% drożej niż przed miesiÄ…cem. JednoczeÅ›nie asortyment ten kosztowaÅ‚ mniej o 11% w porównaniu z notowaniami sprzed roku.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W dniach 29.03 – 4.04.2021 r., podobnie jak w poprzednim tygodniu, za bydÅ‚o rzeźne dostawcy otrzymywali 6,78 zÅ‚/kg. ByÅ‚ to poziom cen wyższy o 1% niż w pierwszym tygodniu marca br. oraz o 12% niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
Na przeÅ‚omie marca i kwietnia br. kompensowane ćwierćtusze woÅ‚owe zbywano przeciÄ™tnie po 13,64 zÅ‚/kg, tj. drożej o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 0,5% niż przed miesiÄ…cem. Ćwierćtusze kosztowaÅ‚y wiÄ™cej o 3% niż w porównywalnym okresie 2020 r.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W dniach 29.03 – 4.04.2021 r. zakÅ‚ady drobiarskie kupowaÅ‚y kurczÄ™ta brojlery po 3,72 zÅ‚/kg, a zatem drożej o 2% niż tydzieÅ„ wczeÅ›niej oraz o 4% niż przed miesiÄ…cem. W stosunku do notowaÅ„ sprzed roku cena kurczÄ…t byÅ‚a wyższa o 12%. Za indyki pÅ‚acono 5,65 zÅ‚/kg, a wiÄ™c wiÄ™cej o 0,03 zÅ‚/kg niż w poprzednim tygodniu, o 1% niż przed miesiÄ…cem oraz o 3% niż przed rokiem. Za kaczki brojlery dostawcy uzyskiwali 4,66 zÅ‚/kg wzglÄ™dem 4,67 zÅ‚/kg w poprzednim notowaniu. Cena ta byÅ‚a wyższa o 2% niż przed miesiÄ…cem oraz o 6% niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
Na przeÅ‚omie marca i kwietnia br. tuszki kurczÄ…t sprzedawano po 6,31 zÅ‚/kg, czyli drożej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 8,5% niż przed miesiÄ…cem. Cena tuszek indyków wyniosÅ‚a 10,66 zÅ‚/kg i byÅ‚a wyższa o 3% niż tydzieÅ„ wczeÅ›niej, ale o 6% niższa niż przed miesiÄ…cem. W porównaniu do notowaÅ„ sprzed roku tuszki kurczÄ…t kosztowaÅ‚y wiÄ™cej o 36,5%, a indyków – o 14%.


Tagi:
źródło: