Ceny zakupu mięsa wieprzowego
W dniach 26.05 – 1.06.2025 r. w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za żywiec wieprzowy dostawcy otrzymywali 6,99 zł/kg, tj. więcej o 0,02 zł/kg niż w poprzednim tygodniu, ale mniej o 0,02 zł/kg niż przed miesiącem. Jednocześnie cena żywca wieprzowego była niższa o 8% niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
Na rynku krajowym półtusze wieprzowe sprzedawano po 10,49 zł/kg wobec 10,51 zł/kg tydzień wcześniej. Cena tego asortymentu wieprzowego była o blisko mniejsza 2% niż przed miesiącem oraz o 4% niż przed rokiem.
Ceny zakupu żywca wołowego
Zwiększony popyt na unijną wołowinę, przy ograniczonej podaży sprzyja zwyżce cen żywca wołowego. W ostatnim tygodniu maja br. średnio w UE za bydło rzeźne klasy R3 płacono 645,83 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli więcej o 0,5% niż w poprzednim tygodniu i o 1% niż przed miesiącem. Żywiec wołowy był droższy o 28% niż w porównywalnym okresie 2024 r. W Polsce cena żywca wołowego tej klasy wyrażona w euro wyniosła 677,23 EUR/100 kg i była wyższa o 5% niż średnio w UE oraz niż m.in. we Francji, Włoszech i w Hiszpanii, ale niższa niż w Irlandii i Niemczech.
Na rynku krajowym, podobnie jak w UE, utrzymuje się wzrostowa tendencja cen skupu żywca wołowego. W ostatnim tygodniu maja br. zakłady mięsne za bydło rzeźne płaciły dostawcom 13,71 zł/kg, a więc więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 7% niż miesiąc wcześniej. Cena tego żywca była wyższa o 37% niż w tym samym okresie 2024 r.
Ceny zbytu mięsa wołowego
Zakłady mięsne sprzedawały ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat po 25,62 zł/kg, tj. taniej o 2% niż w poprzednim tygodniu, ale drożej o 3% niż przed miesiącem. Cena ćwierćtusz wołowych była wyższa o 25% niż przed rokiem.
Ceny zakupu żywca drobiowego
W dniach 26.05 – 1.06.2025 r., w porównaniu z poprzednim tygodniem, w krajowym skupie podrożały wszystkie monitorowane gatunki żywca drobiowego. Najbardziej, bo o 3% zwiększyła się cena kaczek brojlerów, za które dostawcy uzyskiwali 6,23 zł/kg. Cena indyków ukształtowała się na poziomie 9,65 zł/kg, a zatem wyższym o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż przed miesiącem. Kurczęta brojlery skupowano po 6,06 zł/kg, czyli drożej o 1% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku indyki podrożały o 52%, kurczęta brojlery – o 23%, a kaczki brojlery – o 11%.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
Zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych „65%” z szyjami po 10,38 zł/kg, a zatem taniej o 4% niż tydzień wcześniej, ale drożej o 1% niż przed miesiącem. Tuszki indyków patroszonych „73%” w obrębie tygodnia potaniały o 1% do 16,11 zł/kg. Były one o 5% tańsze niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami uzyskiwanymi przed rokiem tuszki kurcząt były droższe o 13%, a tuszki indyków – o 15%.