Rynek mięsa w Polsce (11.05.2025)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (11.05.2025)
Ceny zakupu żywca wieprzowego

W dniach 5–11.05.2025 r. zakłady mięsne monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały świnie rzeźne po 7,08 zł/kg, czyli drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena tego żywca była niższa o 5% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

Półtusze wieprzowe zbywano po 10,69 zł/kg wobec 10,67 zł/kg tydzień wcześniej. Cena półtusz wieprzowych była mniejsza o 3% niż przed miesiącem oraz o 1% niż w analogicznym okresie 2024 r.

Ceny zakupu żywca wołowego

Od początku 2024 r. na rynku krajowym drożeje żywiec wołowy, a od stycznia 2025 r. dynamika wzrostu przybrała na sile. W dniach 5–11.05.2025 r. bydło rzeźne skupowano po 13,12 zł/kg, czyli drożej o 2% niż w poprzednim tygodniu oraz o 8,5% niż przed miesiącem. Żywiec wołowy kosztował więcej o 33% niż przed rokiem oraz o 22% niż na początku stycznia 2025 r.

W Unii Europejskiej utrzymuje się wzrostowa tendencja cen zakupu bydła rzeźnego. W dniach 5–11.05.2025 r. za bydło rzeźne klasy R3 unijni dostawcy uzyskiwali 645,14 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, tj. więcej o 1% niż tydzień i miesiąc wcześniej. Żywiec ten był droższy o 28% niż przed rokiem. W Polsce cena bydła rzeźnego tej klasy wyrażona w euro wyniosła 650,97 EUR/100 kg i była wyższa o 5,83 EUR/100 kg niż średnio w UE, o 74,92 EUR/100 kg niż we Francji i o 18,28 EUR/100 kg niż we Włoszech. Więcej niż w Polsce za bydło rzeźne uzyskiwali m.in. dostawcy z Niemiec, Hiszpanii i Irlandii.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W dniach 5–11.05.2025 r., w porównaniu z poprzednim tygodniem, cena kurcząt brojlerów zwiększyła się w skupie o 1% do 5,90 zł/kg, a cena indyków nie uległa zmianie i wyniosła 9,43 zł/kg. Zarówno kurczęta brojlery, jak i indyki były droższe o 3% niż miesiąc wcześniej. Za kaczki brojlery, tak jak przed miesiącem, dostawcy uzyskiwali 6,23 zł/kg. W porównaniu do notowań sprzed roku indyki były droższe o 51%, kurczęta brojlery – o 22%, a kaczki brojlery – o 9%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

Zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych po 9,65 zł/kg, a zatem taniej o 6% niż tydzień wcześniej oraz o 5% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków w ciągu tygodnia wzrosła o blisko 4% i ukształtowała się na poziomie 17,65 zł/kg. Była ona wyższa o 6% niż przed miesiącem. W odniesieniu do analogicznego okresu przed rokiem tuszki kurcząt podrożały o 15%, a tuszki indyków – o 28%.


Tagi:
źródło: