| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (23.02.2020)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (23.02.2020)
 

Ceny zakupu żywca wieprzowego

 

Na rynku krajowym od końca stycznia br. drożeje żywiec wieprzowy. W dniach 17–23 lutego 2020 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za trzodę chlewną płaciły 6,30 zł/kg, a więc więcej o 2,5% niż w poprzednim tygodniu i o 9,5% niż przed miesiącem. Jednocześnie żywiec wieprzowy był o 49% droższy niż przed rokiem.

 

Od czterech tygodni notowany jest także wzrost średnich cen trzody chlewnej w UE. W trzecim tygodniu lutego 2020 r. w UE za świnie rzeźne klasy E dostawcy uzyskiwali 188,64 EUR/100 kg, czyli więcej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż miesiąc wcześniej. Żywiec ten był również droższy o 39% niż przed rokiem. Cena polskiej wieprzowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 193,38 EUR/100 kg. W Polsce za 100 kg żywca wieprzowego klasy E płacono więcej o 4,74 EUR niż w UE, o 12,92 EUR niż w Hiszpanii i o 35,38 EUR niż we Francji, ale o 6,13 EUR mniej niż w Niemczech.

 

Ceny prosiąt na targowiskach

 

Na krajowych targowiskach drożeją prosięta. W dniach 17–23.02.2020 r. za jedno prosię płacono 274 zł, a więc więcej o 6% niż tydzień wcześniej oraz o 12% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku prosięta podrożały o 68%.

 

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

 

W Polsce w trzecim tygodniu lutego 2020 r. zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe po 8,96 zł/kg, czyli drożej o 3% niż w poprzednim notowaniu i o 6% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena półtusz wieprzowych była wyższa o 41% niż w porównywalnym tygodniu 2019 r.

 

Ceny zakupu żywca wołowego

 

Na rynku krajowym w dniach 17–23.02.2020 r., w stosunku do notowań z poprzedniego tygodnia, nastąpił wzrost cen żywca wołowego o 0,4% do 6,32 zł/kg. Bydło rzeźne było o 1% droższe niż przed miesiącem, ale o 3% tańsze niż przed rokiem.

 

Ceny zbytu mięsa wołowego

 

Od trzech tygodni obserwowany jest nieznaczny spadek cen ćwierćtusz wołowych. W dniach 17–23.02.2020 r. krajowe zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe z buhajków do 2 lat po 12,76 zł/kg względem 12,77 zł/kg w poprzednim notowaniu. Cena ćwierci była niższa o 1% niż przed miesiącem oraz o 4% niż przed rokiem.

 

Ceny zakupu żywca drobiowego

 

Na rynku krajowym w trzecim tygodniu lutego 2020 r., w porównaniu z poprzednim notowaniem, ceny zakupu kurcząt i indyków uległy nieznacznemu zmniejszeniu. Zakłady drobiarskie kupowały indyki po 5,54 zł/kg, tj. taniej o 0,01 zł/kg niż tydzień wcześniej oraz o 1% niż przed miesiącem. Za kurczęta brojlery dostawcy otrzymywali 3,37 zł/kg wobec 3,38 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena tego żywca była większa o 3% niż przed miesiącem. W odniesieniu do cen sprzed roku indyki potaniały o 2%, a kurczęta brojlery – o 0,4%.

 

Ceny zbytu mięsa drobiowego

 

W dniach 17–23.02.2020 r. tuszki kurcząt patroszonych zbywano po 5,40 zł/kg, czyli taniej o 2,5% niż w poprzednim notowaniu i o 0,4% niż przed miesiącem. Był to poziom cen niższy o 4% niż w porównywalnym tygodniu 2019 r.

 

Cena tuszek indyków, podobnie jak w poprzednim tygodniu i przed miesiącem, ukształtowała się w granicy 9,08 zł/kg. Jednocześnie była ona o 3% wyższa niż przed rokiem.

 


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!