Rynek mięsa w Polsce (25.07.2021)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (25.07.2021)
Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
W dniach 18–25.07.2021 r. w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW trzodę chlewną nabywano po 4,88 zł/kg, a więc taniej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 5% niż przed miesiącem. Żywiec wieprzowy był droższy o 7% niż przed rokiem. Krajowe ceny żywca wieprzowego były zróżnicowane regionalnie. Najwięcej za świnie rzeźne – 4,92 zł/kg otrzymywali dostawcy z makroregionu środkowo-wschodniego, obejmującego woj.: łódzkie, mazowieckie i podlaskie, a najmniej – 4,85 zł/kg z makroregionu zachodniego, obejmującego woj.: dolnośląskie, lubuskie, opolskie, wielkopolskie i zachodniopomorskie.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
Półtusze wieprzowe sprzedawano średnio po 7,09 zł/kg, tj. taniej o 2% niż tydzień wcześniej i o 5% niż w analogicznym tygodniu czerwca br., ale o 4,5% drożej niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W przedostatnim tygodniu lipca br. średnia cena zakupu żywca wołowego ukształtowała się na poziomie 7,30 zł/kg, a więc wyższym o 0,05 zł/kg niż w poprzednim tygodniu, ale o 0,07 zł/kg niższym niż przed miesiącem. W stosunku do cen uzyskiwanych przed rokiem bydło rzeźne było o 22% droższe Ceny zbytu mięsa wołowego Zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajów do 2 lat po 14,32 zł/kg, a zatem taniej o 0,3% niż tydzień wcześniej, ale drożej o 2% niż przed miesiącem oraz o 16% niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W dniach 18–25.07.2021 r. cena kurcząt brojlerów w skupie nie uległa zmianie w porównaniu do poprzedniego tygodnia, kształtując się na poziomie 4,24 zł/kg, czyli o 2% większym niż przed miesiącem. Za indyki dostawcy uzyskiwali 5,61 zł/kg, tj. mniej o 4% niż tydzień wcześniej oraz o 12% niż w tym samym tygodniu czerwca br. Cena kaczek brojlerów wyniosła 4,96 zł/kg, a więc mniej o 0,02 zł/kg niż tydzień wcześniej, ale więcej o 5% niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku zarówno kurczęta brojlery, jak i indyki były droższe o 30%, a kaczki brojlery – o 12%.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W przedostatnim tygodniu lipca br. w zakładach drobiarskich wzrosły ceny zbytu monitorowanych elementów drobiowych. Tuszki kurcząt patroszonych sprzedawano po 7,08 zł/kg, a zatem drożej o 8% niż tydzień wcześniej, ale o 8% taniej niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków ukształtowała się na poziomie 11,45 zł/kg, tj. o 2% wyższym niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% niższym niż przed miesiącem. Tuszki kurcząt były droższe niż w analogicznym tygodniu 2020 r. o 40,5%, a indyki – o 36%.


Tagi:
źródło: