Rynek mięsa w Polsce (27.04.2025)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (27.04.2025)
Ceny zakupu mięsa wieprzowego

W Polsce w dniach 21–27.04.2025 r. odnotowano wzrost cen zakupu trzody chlewnej. Zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za żywiec wieprzowy płaciły dostawcom 6,93 zł/kg, czyli więcej o 2% niż w poprzednim tygodniu oraz o 10% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena żywca wieprzowego była niższa o blisko 7% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

Na rynku krajowym półtusze wieprzowe sprzedawano po 10,51 zł/kg, a więc taniej o 2% niż tydzień wcześniej, ale drożej o 14,5% niż w końcu marca br. Cena tego asortymentu była niższa o 2,5% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca wołowego

W czwartym tygodniu kwietnia br. kontynuowany był wzrost cen zakupu żywca wołowego. W analizowanym okresie za bydło rzeźne dostawcy uzyskiwali 12,49 zł/kg, a więc więcej o 2,5% niż w poprzednim tygodniu. Była to cena podobna do uzyskanej przed miesiącem oraz wyższa o 26% niż w porównywalnym okresie 2024 r.

Ceny zbytu mięsa wołowego

Zakłady mięsne zbywały ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat przeciętnie po 24,59 zł/kg, tj. drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu. Cena ćwierćtusz wołowych utrzymała się na poziomie sprzed miesiąca, ale była wyższa o 19% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W dniach 21–27.04.2025 r., w porównaniu z poprzednim tygodniem, na rynku krajowym ponownie zwiększyły się ceny skupu monitorowanych gatunków żywca drobiowego. Cena kurcząt brojlerów ukształtowała się na poziomie 5,82 zł/kg, a zatem wyższym o 0,04 zł/kg niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. Za indyki dostawcy otrzymywali 9,34 zł/kg, tj. więcej o 2% niż tydzień wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. Cena skupu kaczek brojlerów od marca br. podlega niewielkim wahaniom i utrzymuje się w zakresie 6,22–6,26 zł/kg. W czwartym tygodniu kwietnia br. kaczki skupowano po 6,25 zł/kg, a więc na poziomie zbliżonym do uzyskanego przed tygodniem i miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku indyki podrożały o 49,5%, kurczęta brojlery – o 21%, natomiast kaczki brojlery – o 2%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

Zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych „65%” z szyjami po 10,77 zł/kg, czyli drożej o 4% niż tydzień wcześniej oraz o 16% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków patroszonych „73%” w obrębie tygodnia zwiększyła się o 3% do 17,59 zł/kg i była wyższa o 21% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami uzyskiwanymi przed rokiem ceny tuszek kurcząt były większe o 32%, a tuszek indyków – o 29%.


Tagi:
źródło: