| Autor: redakcja1

Sytuacja na rynku mięsa w Polsce (28.04-04.05.2014)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku mięsa w dniach od 28 kwietnia do 4 maja 2014 roku w Polsce, przygotowanym w cotygodniowym raporcie przez Agencję Rynku Rolnego.

Sytuacja na rynku mięsa w Polsce (28.04-04.05.2014)
W dniach 28.04–04.05.2014 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW płaciły za żywiec wieprzowy średnio po 5,15 zł/kg, a zatem to więcej o 1% niż tydzień wcześniej i o 3,5% niż przed miesiącem. Jednocześnie żywiec ten był o 1% tańszy niż w porównywalnym okresie ubiegłego roku.
 
Według Komisji Europejskiej, przeciętna cena trzody chlewnej masy poubojowej schłodzonej klasy E w UE na przełomie kwietnia i maja 2014 r. ukształtowała się w granicy 164,99 EUR/100 kg i była o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu. Równocześnie cena ta była o 2% większa niż miesiąc wcześniej, ale o 2% mniejsza niż przed rokiem. W Polsce za żywiec wieprzowy tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną płacono 162,82 EUR/100 kg.
 
Przeczytaj inne informacje o cenach żywca w Polsce
 
Na rynku krajowym (według ZSRIR) w omawianym czasie żywiec wołowy sprzedawano średnio po 5,98 zł/kg, tj. o 1% drożej niż tydzień wcześniej. Cena zakupu żywca wołowego była podobna jak miesiąc wcześniej, ale o 3% niższa niż w analogicznym okresie 2013 r.
 
Za kurczęta brojlery w skupie płacono przeciętnie 3,65 zł/kg, a zatem to mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu, o 0,5% niż przed miesiącem i o 5% niż rok wcześniej.
 
Indyki sprzedawano po 5,68 zł/kg, czyli o 0,01 zł/kg drożej niż tydzień wcześniej. Poza tym były one w skupie droższe o 2% niż przed miesiącem i o 1% niż rok wcześniej.
 
Krajowe ceny zbytu mięsa
 
W dniach 28.04–04.05.2014 r. półtusze wieprzowe sprzedawano średnio po 7,25 zł/kg w stosunku do 7,28 zł/kg w poprzednim tygodniu. Jednocześnie cena półtusz była wyższa o 3% niż miesiąc wcześniej, ale niższa o 1% niż przed rokiem.
 
Przeciętna cena zbytu kompensowanych ćwierćtusz wołowych ukształtowała się na poziomie 12,10 zł/kg i była o niecałe 1% mniejsza niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem oraz niższa o 4% niż rok wcześniej.
Na przełomie kwietnia i maja 2014 r., podobnie jak przed miesiącem, zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt średnio po 5,58 zł/kg, a więc o 7% taniej niż w poprzednim tygodniu. Równocześnie cena ta była o 5% mniejsza niż w analogicznym okresie 2013 r.
 
Za tuszki indyków w zbycie płacono średnio 8,90 zł/kg, czyli więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu, o 3% niż przed miesiącem i o 5% niż rok wcześniej.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!