Rynek mięsa w Polsce (5.04.2020)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (5.04.2020)
Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
Po trzech tygodniach obniżki, na przełomie marca i kwietnia br. zaobserwowano zwyżkę cen zakupu trzody chlewnej. W dniach 30 marca – 5 kwietnia 2020 r. w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) za żywiec wieprzowy dostawcy otrzymywali 6,27 zł/kg, czyli więcej o 1,5% niż w poprzednim tygodniu, ale o 4% mniej niż przed miesiącem. Jednocześnie był to poziom cen wyższy o 15% niż przed rokiem.
 
W Unii Europejskiej za świnie rzeźne klasy E płacono 186,04 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej względem 186,36 EUR/100 kg w poprzednim tygodniu. Cena tego żywca była niższa o 5% niż przed miesiącem, ale większa o 17% niż przed rokiem. W Polsce cena wieprzowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 180,09 EUR/100 kg i była mniejsza o 3% od ceny w UE. Więcej niż w Polsce za 100 kg żywca wieprzowego otrzymywali dostawcy m.in. z Danii - 199,30 EUR, Niemiec - 194,82 EUR i Hiszpanii - 186,25 EUR, a mniej m.in. z Belgii - 159,10 EUR, Francji - 166,00 EUR i Niderlandów - 173,18 EUR.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W okresie przedświątecznym mięso wieprzowe minimalnie podrożało. W dniach 30.03 – 5.04.2020 r. półtusze wieprzowe sprzedawano po 9,13 zł/kg, czyli o 0,06 zł/kg drożej niż w poprzednim notowaniu, ale o 3% taniej niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie półtusze były droższe o 16% niż w porównywalnym tygodniu 2019 r.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
Na przełomie marca i kwietnia 2020 r. cena zakupu bydła rzeźnego wyniosła 5,97 zł/kg i była niższa o 2% niż tydzień wcześniej oraz o 5,5% niż przed miesiącem. Żywiec ten był również o 6% tańszy niż przed rokiem.
 
W UE za bydło rzeźne klasy R3 dostawcy otrzymywali 356,62 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, tj. o 1% mniej niż w poprzednim notowaniu. Jednocześnie był to poziom cen niższy o 3% niż przed miesiącem i rokiem. Cena polskiej wołowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 278,01 EUR/100 kg, a zatem o 22% mniejszej od średniej ceny w UE i jednocześnie najniższej wśród największych unijnych producentów i eksporterów wołowiny.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W dniach 30.03 – 5.04.2020 r. kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano po 12,91 zł/kg, a zatem taniej o 2% niż w poprzednim notowaniu, ale o 1% drożej niż w pierwszym tygodniu marca br. oraz przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
Na przełomie marca i kwietnia 2020 r. nastąpił dalszy obniżkę cen żywca drobiowego. Cena zakupu kurcząt brojlerów wyniosła 3,22 zł/kg i była niższa o 3% niż tydzień wcześniej i o 5,5% niż przed miesiącem. Za żywiec indyczy dostawcy otrzymywali 5,37 zł/kg, czyli o 2% mniej niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku kurczęta potaniały o 7,5%, a indyki – o 3%.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W dniach 30.03 – 5.04.2020 r. tuszki kurcząt sprzedawano po 4,16 zł/kg, a więc taniej o 10% niż w poprzednim tygodniu i o 27% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena tuszek kurcząt była niższa o 28,5% niż w porównywalnym okresie 2019 r. Za tuszki indyków w kraju trzeba było zapłacić 9,86 zł/kg, tj. więcej o 6% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku tuszki indyków były o 6% droższe.
 


Tagi:
źródło: