Światowy indeks cen mięsa (XI 2013)

W listopadzie bieżącego roku indeks cen mięsa opracowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa ukształtował się na poziomie 187,1 pkt – poinformował Bank BGŻ.

Światowy indeks cen mięsa (XI 2013)
Według FAO, indeks cen mięsa utrzymywał się w listopadzie na takim samym poziomie co w październiku.
 
Niemniej, niższy wolumen mięsa wołowego i owczego przeznaczony na eksport, wpłynął na wzrost cen na rynkach światowych.
 
Odwrotną tendencję wykazywały natomiast ceny wieprzowiny, które w analizowanym miesiącu spadały na globalnym rynku.
 
Z kolei na niezmienionym poziomie wobec października pozostały notowania drobiu.
 
Jak podają analitycy Banku BGŻ, w przypadku mięsa wieprzowego i drobiowego, ze względu na spadek cen pasz, poprawiła się opłacalność produkcji żywca, szczególnie drobiu.


Tagi:
źródło: