Powstanie obserwatorium unijnego rynku mięsa

Unijny komisarz ds. rolnictwa Phil Hogan poinformował o uruchomieniu nowego obserwatorium rynku mięsa w UE, którego celem jest poprawa przejrzystości na rynkach wieprzowiny, wołowiny i cielęciny.

Powstanie obserwatorium unijnego rynku mięsa
Komisja Europejska ma nadzieję, że obserwatorium pomoże przedsiębiorcom lepiej odczytywać sygnały rynkowe i radzić sobie ze zmiennością na rynkach mięsa.
 
Ma ono formę strony internetowej z różnymi sekcjami, na której regularnie zamieszczane będą aktualne informacje o cenach, produkcji i handlu oraz analizy krótkoterminowe przygotowywane przez Radę Ekonomiczną reprezentującą sektor mięsny.
 
Rada będzie spotykała się kilka razy do roku. Jak podaje FAMMU/FAPA, pierwsze, otwierające posiedzenie miało miejsce w dniu 15 lipca br., podczas którego Komisja Europejska zadecydowała o powstaniu obserwatorium rynku mięsa w marcu br., w ślad za podobnym obserwatorium rynku mleka, uruchomionym w kwietniu 2014 r.


Tagi:
źródło: