Kontyngenty na import wieprzowiny, drobiu i jaj z Ukrainy

W dniu 19 listopada br. w Dzienniku Urzędowym UE ukazały się rozporządzenia wykonawcze Komisji (UE) nr 2015/2076, 2015/2077 i 2015/2078 otwierające unijne kontyngenty taryfowe na import świeżej i mrożonej wieprzowiny, jaj, produktów jajecznych i albuminy oraz mięsa drobiowego pochodzących z Ukrainy i ustalające zarządzanie tymi wolumenami - podaje FAMMU/FAPA.

Kontyngenty na import wieprzowiny, drobiu i jaj z Ukrainy

Import mięsa z Ukrainy

Kontyngenty zostają uruchomione z dniem 1 stycznia 2016 r. Otwarcie wolumenów wynika z tymczasowego stosowania od tej daty układu o stowarzyszeniu między Unią Europejską i jej państwami członkowskimi a Ukrainą. Układ przewiduje zniesienie należności celnych w wwozie towarów pochodzących z Ukrainy zgodnie z załącznikiem I-A do rozdziału I układu.
 
Dodatek do załącznika wprowadza wolumeny taryfowe na import niektórych towarów rolnych. Do czasu wejścia w życie układu, kontyngenty bezcłowe na wwóz w latach 2014-2015 były otwierane zgodnie z rozporządzeniami wykonawczymi Komisji nr 412/2014, 413/2014 i 414/2014.
 
Roczne kontyngenty bezcłowe obejmują:
  • 20 tys. ton świeżej, schłodzonej lub mrożonej wieprzowiny;
  • 20 tys. ton świeżej, schłodzonej lub mrożonej wieprzowiny z wyłączeniem szynek, schabów i kawałków bez kości;
  • 1,5 tys. ton jaj drobiu w skorupkach świeżych, zakonserwowanych lub gotowanych, przetworów z jaj i albuminy jaj i mleka, w ekwiwalencie jaj w skorupkach, przy czym ilość ta będzie zwiększała się o 300 ton rocznie do 2020 r., a od 2021 r. wyniesie 3 tys. ton;
  • 3 tys. ton jaj drobiu w skorupkach świeżych, zakonserwowanych lub gotowanych w masie netto;
  • 16 tys. ton mięsa i podrobów jadalnych z drobiu, świeżych, schłodzonych lub mrożonych, przetworzonego lub konserwowanego mięsa z indyków i kurcząt, chociaż ilość ta będzie zwiększała się o 800 ton rocznie do 2020 r., a od 2021 r. wyniesie 20 tys. ton;
  • 20 tys. ton mięsa i podrobów jadalnych z drobiu, nieciętego na kawałki, mrożonego.


Tagi:
źródło: