Wysoki wzrost eksportu mięsa wołowego i wieprzowego z USA (czerwiec 2013)

W czerwcu bieżącego roku eksporterzy czerwonego mięsa w Stanach Zjednoczonych odnotowali najlepsze wyniki wywozu wieprzowiny i wołowiny od początku roku - podaje FAMMU/FAPA.

Wysoki wzrost eksportu mięsa wołowego i wieprzowego z USA (czerwiec 2013)
Eksport zwiększył się zarówno w ujęciu ilościowym jak i wartościowym. W przypadku wieprzowiny wywóz ukształtował się na poziomie 169,1 tys. ton, co oznacza, że wzrósł w 2,4% od stycznia. Z kolei wartość handlu wyniosła 469,7 mln USD.
 
Najbardziej w tym czasie rozwinął się handel z:
  • Meksykiem – wzrost o 20%
  • Japonią – wzrost o 4%
  • Chinami i Hongkongiem – wzrost o 15%
  • krajami środkowej i południowej Ameryki – wzrost o 54% (głónie z Kolumbią, Hondurasem i Chile),
  • krajami Azji Południowo-Wschodniej – wzrost o 54% (w tym przede wszystkim z Filipinami)
  • Karaibami – wzrost o 36% (w tym głónie z Dominikaną)
  • Tajwanem –. wzrost o 67%
Znacznie wyższą dynamikę wzrostu zaobserwowano natomiast  w eksporcie mięsa wołowego, bo o 8% do 101,7 tys. ton. Wartość handlu osiągnęła poziom 562,3 mln USD. Największe wzrosty wywozu ze Stanów zaobserwowano przede wszystkim do:
  • Japonii – wzrost o 66%
  • Hongkongu – wzrost o 156%
  • Meksyku – wzrost o 14%
  • Tajwanu – wzrost o 400%
  • krajów środkowej i południowej Ameryki – wzrost o 62% (głównie do Peru i Chile).
Amerykanie nadal jednak zmagają się z ograniczeniami ze strony Rosji. Przypomnijmy, iż handel USA z naszym wschodnim sąsiadem został zablokowany w lutym bieżącego roku za sprawą mięsa produkowanego z użyciem raktopaminy.
 
W I połowie 2013 r. ze Stanów Zjednoczonych wyeksportowano łącznie 542,6 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 1% mniej niż przed rokiem. Wartość handlu wołowiną wzrosła jednak o 6% do 2,83 mld USD.

W tym samym okresie wywóz mięsa wieprzowego obniżył się o 7% do 1,05 mln ton, natomiast wartość handlu tym gatunkiem mięsa zmniejszyła się o 7% do 2,94 mld USD.


Tagi:
źródło: