I wiesz, co jesz (pijesz) - soki

Przyszła wiosna a wraz z nią ciepłe dni. W tym okresie nasz organizm jest zmęczony i potrzebuje szybkiego i wydajnego uzupełnienia zapasów. Doskonałym sposobem na zregenerowanie sił jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej porcji witamin pod postacią soków.

I wiesz, co jesz (pijesz) - soki
Produkcja soków domowych
 
Różnicę między sokiem świeżo wyciśniętym w domu, a kupionym w sklepie widać gołym okiem. Te „domowe” są mniej klarowne i bardziej skoncentrowane. Ale nie barwa, czy konsystencja odgrywa tu kluczową rolę. Najważniejsza jest niedostrzegalna gołym okiem zawartość soków, która sprawia, że nasz organizm jest bardziej rześki i zdrowszy. Stosowana podczas procesów technologicznych pasteryzacja z wysoką temperaturą pozbawia soki ich wartości odżywczych. Ponadto, nierzadko zdarza się, że takie produkty są rozcieńczone wodą, wytwarzane z soków zagęszczonych z dodatkiem cukru lub chemicznych słodzików.
 
Natomiast w domu otrzymujemy sok, który nie jest poddany żadnym procesom grożącym utratą wartości i stanowi kwintesencję witamin w płynie. Szklanka domowego soku zawiera tyle witamin, co kilka całych owoców lub warzyw.
 
Podstawą uzyskania soków wysokiej jakości jest świeżość owoców i warzyw. Bardzo ważne jest także dokładne ich umycie. Owoce twarde takie jak jabłka, gruszki, śliwki oraz twarde warzywa tj: marchewka, seler itp. można nawet przez pewien czas pomoczyć w wodzie, a następnie wymyć i dokładnie opłukać. W przypadku miękkich owoców i warzyw proces mycia skracamy, aby nie wypłukać cennych składników odżywczych rozpuszczalnych w wodzie.
 
Soki można wycisnąć ręcznie, choć bardziej zalecane jest stosowanie urządzeń do wyciskania. Przygotowanie soku z 1,5-2 kg owoców czy warzyw może być bowiem nie lada wyzwaniem w przypadku pierwszej opcji.
 
Na rynku dostępne są przeróżne urządzenia do wyciskania soków. Jednym z najbardziej popularnych i stosunkowo tanich urządzeń jest sokowirówka, którą można stosować do codziennego użytku. Jest ona jednak nie do końca efektywna pod względem wydobywania substancji z wnętrza komórek roślinnych, gdyż urządzenie to tnie surowiec bardzo ostrymi nożami. Ponadto pojawia się tlen i wysoka temperatura, powodujące wymieranie cennych witamin.
 
Dlatego warto zaopatrzyć się w wolnoobrotową wyciskarkę, która owoc lub warzywo miażdży, a nie ścina, a następnie przeciera pulpę przez sito. Wszystkie najważniejsze składniki soku pozostają nieuszkodzone, ma on mało piany i nie ulega szybkiemu rozwarstwianiu. Zaleca się spożycie takiego soku od razu lub w ciągu 12-72 godzin jeśli jest przechowywany przez ten czas w lodówce.
 
Soki dla zdrowia, czyli dlaczego warto pic świeżo wyciskane soki?
  • Świeżo wyciskane soki potrafią dostarczyć organizmowi i rozprowadzić w ekspresowym tempie, bo w ciągu 15 minut, witaminy, minerały i żywe organizmy do krwioobiegu. Od tego momentu organizm może wykorzystać cenne substancje jako budulec dla odtworzenia nowych, zdrowych komórek. Codziennie bowiem organizm ludzki zastępuje stare komórki nowymi, a picie soków sprzyja szybkiemu procesowi odtwarzania.
     
  • Wypicie warzyw czy też owoców jest bardziej efektywne i szybsze niż ich zjedzenie. Aby wysisnąć 1 litr soku należy zużyć około 1,5-2 kg owoców lub warzyw. Trudniej natomiast zjeść taką ilość marchwi lub jabłek niż przyswoić w postaci płynu.
  • Do wyciskanych soków możemy wprowadzić nawet takie warzywa, zioła czy przyprawy, które nie są tolerowane w normalnej postaci, np. pietruszka czy seler. Dodane w niewielkich ilościach do soku nie są nawet wyczuwalne, odgrywają natomiast znaczną rolę dla naszego organizmu.
     
  • Picie świeżo wyciśniętych soków przynajmniej raz dziennie dostarcza budulca w niezmienionej formie, czyli o najwyższej jakości. Soki nie są poddawane bowiem wysokiej temperaturze przez co zostają zachowane ich cenne substancje odżywcze.
     
  • Świeżo wyciskane soki alkalizują organizm. Jest to bardzo ważne w przypadku osób, które na co dzień odżywiają się tradycyjnie – spożywają pieczywo, nabiał, mięso, cukier itp. pokarmy, które zakwaszają organizm. Ten czynnik jest też bardzo ważny dla palaczy, osób prowadzących siedzący tryb życia, żyjących w stresie oraz biorących leki, czyli dla większości z nas... Przywrócenie prawidłowego pH dodaje energii, poprawia sprawność umysłu, minimalizuje uczucie zmęczenia i senności, posiada działanie odmładzające dla skóry itp.
     
  • Zdrowotne działanie soków zostało potwierdzone także w sferze immunologicznej. Udowodniono bowiem, że regularne spożywanie soków owocowo-warzywnych, najlepiej z dodatkiem kiełków lub młodych traw, to prawdziwa bomba odżywcza. Zwiększona dawka witamin, minerałów i enzymów powoduje, że organizm staje się odporniejszy na przeziębienia, grypy, katary, kaszle, ataki opryszczki wargowe, zapalenia spojówek, zatok, krwawienie dziąseł podczas mycia zębów itp.

Czytaj dalej na ostatniej stronie...


Tagi:
źródło: