Podsumowanie rynku mleka w Polsce (listopad 2013)

Poniżej prezentujemy podsumowanie rynku mleka w Polsce w listopadzie 2013 r., opracowane w miesięcznym raporcie przez Agencję Rynku Rolnego.

Podsumowanie rynku mleka w Polsce (listopad 2013)
W 2013 r. na poziomie niższym niż przed rokiem utrzymywał się eksport mleka w proszku. W miesiącach styczeń–październik 2013 r. wywóz tego produktu był o 28% mniejszy niż rok wcześniej i wyniósł 338 tys. ton, a pełnego mleka w proszku 316 tys. ton – 7% zniżka.
 
W 2013 r. na poziomie istotnie większym niż rok wcześniej utrzymywało się zapotrzebowanie eksportowe na polskie sery dojrzewające oraz serwatkę. Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów, w okresie pierwszych dziesięciu miesięcy 2013 r. z Polski do UE i krajów trzecich wywieziono łącznie 124 tys. ton serów dojrzewających, a więc o 14% więcej niż przed rokiem oraz 194 tys. ton serwatki, tj wzrost o 26%.
 
Na poziomie mniejszym niż w 2012 r. kształtował się z kolei eksport mleka w proszku. Wywóz pełnego mleka w proszku zmalał o 6,5% do 15 tys. ton, a proszku odtłuszczonego o 24% do 53 tys. ton. Od maja 2013 r. notowano także istotne ograniczenie wywozu masła. Ogólnie w miesiącach styczeń–październik 2013 r. eksport masła był o ponad 4% niższy niż w tym samym czasie 2012 r. i wyniósł 25 tys. ton.
 
Import do UE produktów mleczarskich jest marginalny i stanowi jedynie uzupełnienie produkcji krajowej. Jak wynika z danych danych KE, w miesiącach styczeń–październik 2013 r. do UE sprowadzono 23 tys. ton masła i 62 tys. ton serów, czyli mniej niż przed rokiem odpowiednio o 47% i o 3%.
 
W 2013 r. notowano zwiększony przywóz mleka w proszku. Jednakże kontyngent importu tego produktu był niewielki i w pierwszych dziesięciu miesiącach wyniósł 7,9 tys. ton
w stosunku do 3,3 tys. ton w 2012 r. W 2013 r. zwiększył się przywóz większości monitorowanych artykułów mleczarskich do Polski. Łącznie w okresie styczeń–październik 2013 r. zaimportowano 31 tys. ton serów dojrzewających, a więc więcej o 25% niż przed rokiem, 7,6 tys. ton masła – wzrost o 12% oraz 5,5 tys. ton PMP - 7% zwyżka.
 
Od początku 2013 r. obserwowany był ograniczony przywóz OMP i jogurtów. W obrębie pierwszych dziesięciu miesięcy 2013 r. do Polski sprowadzono 16 tys. ton OMP i 17 tys. ton jogurtów, odpowiednio mniej o 2% i o 11% niż w tym samym okresie 2012 r.
 
Ceny skupu mleka (bez VAT)
 
Od początku 2013 r. w Polsce notowany był dynamiczny wzrost cen skupu mleka. Według danych GUS w listopadzie 2013 r. ceny surowca osiągnęły granicę 150,03 zł/hl i były większe o 5% niż miesiąc wcześniej i o ponad 23% niż w tym samym okresie 2012 r.
 
W listopadzie 2013 r. najwyższe ceny za mleko uzyskiwano w woj. lubuskim – 158,28 zł/hl i zachodniopomorskim – 157,68 zł/hl. Tradycyjnie najmniej za surowiec płacono w woj. małopolskim – 132,43 zł/hl i podkarpackim – 136,35 zł/hl. W odniesieniu do poprzedniego miesiąca najmniejszy wzrost cen o 2–3% odnotowano w woj. podlaskim, dolnośląskim i opolskim, a największy o 9% w woj. mazowieckim.
 
Ceny zbytu wybranych artykułów mleczarskich
 
W listopadzie 2013 r. nastąpił dalszy wzrost cen monitorowanych gatunków serów dojrzewających. Jak wynika z danych GUS, za ser Gouda przeciętnie w kraju otrzymywano 17,15 zł/kg (z VAT), a za Edamski 17,39 zł/kg (z VAT), w obu przypadkach to więcej o ponad 1% niż w październiku 2013 r. oraz o 18% niż w listopadzie 2012 r.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: