Podsumowanie rynku mleka w Polsce (wrzesień 2013)

Poniżej prezentujemy podsumowanie rynku mleka w Polsce we wrześniu 2013 r., opracowane w miesięcznym raporcie przez Agencję Rynku Rolnego.

Podsumowanie rynku mleka w Polsce (wrzesień 2013)
Handel zagraniczny
 
Od początku 2013 r. na poziomie wyższym niż rok wcześniej kształtuje się eksport unijnych serów. Jak wynika z danych Komisji Europejskiej w okresie pierwszych ośmiu miesięcy 2013 r. poza obszar celny UE wywieziono 519 tys. ton serów, co daje wolumen o 6% większy niż przed rokiem. W drugim półroczu bieżącego roku spadkowi uległ wywóz masła. Łącznie w miesiącach styczeń – sierpień z UE wyeksportowano 65 tys. ton tego tłuszczu, tj. o 5% mniej niż rok wcześniej. W 2013 r. na poziomie niższym niż przed rokiem utrzymuje się wysyłka mleka w proszku.
 
W miesiącach styczeń – sierpień br. wywóz odtłuszczonego mleka w proszku był o 31% niższy niż rok wcześniej i wyniósł 271 tys. ton, a pełnego mleka w proszku 250 tys. ton, czyli było o 10% mniej. W 2013 r. notowany jest zwiększony popyt eksportowy na polskie sery dojrzewające.
 
Nie słabnie również popyt na serwatkę w proszku. Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów w okresie pierwszych ośmiu miesięcy 2013 r. z Polski do UE i krajów trzecich wywieziono 98 tys. ton serów dojrzewających, a więc o 15% więcej niż przed rokiem oraz 152 tys. ton serwatki w proszku – wzrost o 23%.
 
Od czerwca rośnie wywóz jogurtów. Jednak ogółem w okresie pierwszych ośmiu miesięcy br. był on jeszcze o niecały 1% niższy niż rok wcześniej i wyniósł 32 tys. ton. Na poziomie mniejszym niż przed rokiem utrzymuje się eksport mleka w proszku. Wysyłka pełnego mleka w proszku zmalała o 12% do 12 tys. ton, a odtłuszczonego mleka proszku o 25% do 43 tys. ton. Od maja 2013 roku obserwuje się także spore ograniczenie wywozu masła. Łącznie w miesiącach styczeń – sierpień br. był on o 6,5% niższy niż rok wcześniej i wyniósł 22 tys. ton.
 
Importowane do UE produkty mleczarskie nadal stanowią jedynie uzupełnienie produkcji wewnętrznej. Według danych KE w miesiącach styczeń – sierpień 2013 roku do UE sprowadzono 19 tys. ton masła i 50 tys. ton serów, czyli mniej niż przed rokiem odpowiednio o 55% i o 4%. Od początku tego roku na poziomie sporo wyższym niż rok wcześniej utrzymuje się import mleka w proszku, który jest jednak nadal nieznaczny. W obrębie pierwszych ośmiu miesięcy wyniósł on tylko 5,8 tys. ton wobec 2,2 tys. ton w minionym roku.
 
W 2013 r. wzrósł przywóz większości monitorowanych artykułów mleczarskich do Polski. W okresie styczeń – sierpień br. zaimportowano więcej niż przed rokiem o 10-11%, czyli 5,6 tys. ton masła i 4,1 tys. ton PMP, 24 tys. ton serów dojrzewających - 23% zwyżka oraz 15 tys. ton serwatki – wzrost o 77%. Natomiast od początku 2013 r. obserwowany jest ograniczony przywóz OMP i jogurtów. W ciągu pierwszych ośmiu miesięcy br. do Polski sprowadzono 12 tys. ton OMP i 14 tys. ton jogurtów, a więc odpowiednio o 2% i o 12% mniej niż rok wcześniej.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: