Niższe spożycie przetworów mleczarskich w Polsce

Trudna sytuacja gospodarcza w latach 2012-2013, a także wysokie ceny detaliczne przetworów mleczarskich, przyczyniły się do spadku konsumpcji większości artykułów mlecznych w Polsce – podaje Bank BGŻ.

Niższe spożycie przetworów mleczarskich w Polsce

Konsumpcja jogurtów

Niemniej jednak w przypadku jogurtów, których spożycie w ostatnich latach systematycznie wzrasta od 0,33 litrów/osobę w 2000 roku do 0,54 litrów/osobę w 2011 roku. Dwa ostatnie lata przyniosły w prawdzie zmianę, bo w 2012 roku konsumpcja zmalała do 0,52, a w 2013 roku do 0,51 litrów/osobę.
 
Jeszcze w I kwartale br. utrzymywała się zniżkowa tendencja w popycie na artykuły mleczarskie. II połowa roku przyniosła jednak zmiany. Zważywszy na poprawę sytuacji ekonomicznej w Polsce, w tym głównie dość silny spadek cen detalicznych, oczekuje się, że w tym roku konsumpcja przetworów mlecznych przewyższy poziomy notowane w 2013 roku.
 
Zdaniem analityków Banku BGŻ w dłuższej perspektywie, z uwagi na rosnące dochody, przy odpowiednich, intensywnych działaniach promujących spożycie produktów mlecznych, możliwy jest kolejny wzrost konsumpcji, w tym przede wszystkim serów dojrzewających, jogurtów, deserów mlecznych itp.
 
Przy zmniejszeniu się tzw. samozaopatrzenia, mającego w Polsce około 17 proc. udział w całkowitej produkcji, przy czym w Holandii, Francji czy Niemczech sięga ono 0,5%. Istnieje również spory potencjał do zwiększenia tzw. "rynkowego" spożycia przetworów mleczarskich - w tym głównie mleka płynnego, twarogów i śmietany, dostarczanych m.in. przez lokalne mleczarnie.

 



Tagi:
źródło: